Prostreno.cz

Zapomeňte na stres jednou pro vždy

Stresu odoláváme každý den, tak proč si to trošku neulehčit? Stres ovlivňuje nejen naše jednání, ale také stojí za našimi zdravotními problémy. Když jsme pod tlakem, naše tělo se zablokuje a bere jen z rezerv. Ve stresu se neohlížíme na své zdraví, ale chceme od svého těla co největší produktivitu. Ovšem nic není zadarmo!

Máme pro vás 10 kroků, jak minimalizovat stres ve vašem životě a jak si dobít „baterky“.

Zorganizujte si čas

Klasický diář rozhodně nepatří do starého železa. V moderní době máte samozřejmě možnost využívat různé mobilní aplikace, ale obyčejný papír není také k zahození. Každý den, než odejdete z práce, si sepište seznam úkolů na další den. Úkoly řaďte podle důležitosti a také podle termínu odevzdání. Naplánování práce je základem toho, jak se vyhnout stresovým situacím.

Nezapomeňte si do časového harmonogramu zařadit také čas na oběd či krátkou pauzu na svačinu. Během "přestávky" můžete zhodnotit svůj časový plán, zklidnit mysl a nabrat síly na další úkol. Popravdě, ten pocit když vidíte, jak si jednotlivé úkony odškrtáváte, je naprosto k nezaplacení.

Připravujte si oblečení

Nezapomeňte si každý den vpodvečer připravit oblečení na další den. Především my ženy se oblečením zdržujeme nejdéle. Jistě víte, co vás druhý den čeká - pracovní pohovor, běžný den v kanceláři či něco slavnostnějšího? Den předem máte čas si oblečení vyzkoušet, a pokud se v něčem necítíte zrovna dobře, máte dostatek času na výběr jiného vhodného kousku.

Ruku na srdce, kolikrát ráno vklouznete do oblečení a najednou si všimnete nevyprané skvrny, nebo vám oblečení prostě nepadne tak jako kdysi. S večerní přípravou vás ráno nic nezaskočí, s úsměvem se jen prohlédnete v zrcadle a můžete vyrazit.

I maličkosti přinášejí radost

Tady se vrátíme ke zmíněnému času na oběd či svačinu. Ani nevíte, jak je pro tělo a mysl prospěšné najíst se v klidu a ne nad klávesnicí počítače. Jistě máte v práci koutek, kde si můžete na pár minut sednout bez zírání do monitoru a drnčení telefonů. I šálek kávy či čaje vypitý v klidu dodá mnohem více energie, hlavně té duševní.

Během pauzy zkuste vynechat i mobilní telefon, přečtěte si alespoň článek z oblíbeného časopisu nebo se jen dívejte z okna a myslete na něco pozitivního. Hoďte na chvilku starosti za hlavu.

Pravidelný pohyb

Pokud pracujete v kanceláři, je pravidelný pohyb víc než důležitý. Využijte každé příležitosti, zapomeňte na výtah, na to, že se popovezete jednu stanici tramvají a tak podobně. Hledejte ve svém čase možnosti pohybu. Najděte si aktivitu, která vás bude bavit, a věnujte svůj čas po práci aktivnímu pohybu.

Převážně ženy pracující v kanceláři trpí nejen bolestmi zad, ale také je trápí křečové žíly. Zaměřte se na kvalitní židli a na to, jak sedíte. Neseďte s nohama přes sebe, to akorát podporuje tvorbu křečových žil. V kanceláři oceníte i obyčejný overball, můžete si sním podpírat záda i zadeček. Je vhodné také dát si ho pod nohy a různě si podupávat, posouvat ho, tlačit na něj a tak dále, to vše přispívá k rozproudění krve v dolních končetinách. Na internetu naleznete různé cviky s tímto malým míčem, které zvládnete i v mezičase v kanceláři.

Smějte se

Smích k životu patří, nebraňte se spontánnímu smíchu a pořádně se co nejčastěji od srdce zasmějte. Jeden úsměv na tváří přináší další úsměvy, tak proč se neusmívat hned od rána a nenaladit ostatní v kolektivu na stejnou optimistickou vlnu?

Načerpejte inspiraci

Teď vás nenabádáme k tomu, abyste někomu vykradli nápady, ale načerpejte vlastní energii, která vám pomůže rozvíjet vaše nápady a představy, jak ty pracovní tak i ty v soukromém životě.

Nejjednodušším způsobem je obyčejná procházka v přírodě, kde nemusíte na nic myslet a krásně si vyčistíte hlavu od všech starostí. Vždyť příroda je tak inspirativní. Dalším skvělým zdrojem jste vy sami, najděte si tvůrčí činnost, která vás bude bavit. Začněte malovat nebo si jen vybarvovat, nyní jsou stále populárnější omalovánky pro dospělé. Věnujte se tomu, co vás naplňuje, a také tomu, u čeho si emocionálně odpočnete.

Zhluboka dýchejte

Mozek potřebuje ke své aktivitě dostatek kyslíku, jinak zkrátka nefunguje tak, jak má, a my se cítíme unavení a vyčerpaní. Pokud vás tento pocit přepadne, zavřete oči a několikrát se zhluboka nadechněte, nejlépe se při dýchání postavte, rozproudíte dráhy v celém těle.

Meditujte

Meditace je také spojená s hlubokým dýcháním. Na meditaci si najděte vhodné prostředí, můžete si pustit uklidňující hudbu, zavřít oči, pohodlně se usadit a zhluboka dýchat. Cílem meditace je zejména zklidnění mysli a získání nadhledu nad všemi problémy. Někdy se tento pojem označuje jako prosté rozumové přemítání, kdy se oprostíme od okolních vjemů a soustředíme se jen na své myšlenky, jež se snažíme cíleně usměrňovat. Více o meditaci se můžete dozvědět z různých instruktážních videí, knih či kurzů.

Pište si deník

Možná vám to bude znít dětinsky, ale spousta úspěšných lidí si opravdu píší deník. Nikdo vás nenutí zapisovat si tam poctivě každý den, můžete si určit vlastní pravidla, například týdenní záznam. Do deníku si zapisujte vše dobré, co vás potkalo, čeho jste v poslední době dosáhli, a nezapomínejte si psát i přání. Na přání si můžete vyhradit oddělené stránky, které si budete moct kdykoli prohlédnout a nějaký ten sen uskutečnit. Co je psáno, to je dáno, takže nezapomeňte ke svým snům také připsat konkrétní dobu, dokdy si chcete daný sen splnit.

Nepodceňujte spánek

Na spánek někteří pohlížejí jako na ztrátu času, ale pozor, opravdu jej nepodceňujte. Ve spánku naše tělo regeneruje a sbírá potřebné síly na další den. I doba spánku vypovídá o našem zdravotním stavu. Pokud spíte opravdu dlouho, není něco v pořádku s vaším tělem, mohou mu chybět důležité živiny a organismus vás nutí více odpočívat, abyste nevyčerpali síly.

Dospělý člověk by měl spát okolo 7 až 8 hodin, výkyvy plus mínus jedna hodina jsou ještě v pořádku. Větší výkyv může znamenat mnohem vážnější problém. Spánek rozhodně nepodceňujte.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat