Prostreno.cz

Špenát z jídelníčku nevynechávejte. Je bohatý nejen na železo

Každému se jistě vybaví pohádkový Pepek námořník, ale mýtus o tom, že špenát dodává sílu díky extrémnímu obsahu železa, je již léta zbořen. Ovšem tento vědecký omyl jistě neubral této zelenině na oblibě. Špenát totiž obsahuje hned několik látek, které naše tělo potřebuje. Víte, které to jsou?

Co špenát obsahuje?

Hned na úvod je třeba říci, že mýtického železa obsahuje špenát jen 1 mg v jedné porci, takže z něho tento minerál opravdu nenačerpáte. Nicméně obsahuje i jiné látky a rozhodně ne zanedbatelné. Například betakaroten, vitaminy skupiny B, vitamin C a K, draslík a hořčík.

Špenát a zdraví

Díky cenným vitaminům a minerálům špenát preventivně působí proti různým druhům rakoviny, chrání oči před makulární degenerací, snižuje tlak a tím snižuje riziko mrtvice. Díky vitaminu K udržuje optimální hustotu kostí a předchází zlomeninám.

Kolik je akorát?

Doporučená denní dávka špenátu je jeden hrnek syrových listů nebo 1/2 hrnku vařeného špenátu. Tato dávka tvoří jednu porci zeleniny během dne. Nezapomínejte, že za den byste měli sníst pět porcí různé zeleniny.

Jak poznám čerstvý špenát?

V současné době můžeme zapomenout na špenát ze školní jídelny - do zeleného „kydance“ se nikomu moc nechtělo. Dnes již běžně zakoupíte čerstvý listový špenát, který můžete konzumovat tak, jak je, nebo jen spařený, jeho chuť je velmi lahodná. Vybírejte pouze křupavé, nezvadlé, jasně zelené listy, stonky by neměly mít jakékoli náznaky žloutnutí, vadnutí a odření. Nejjemnější chuť a strukturu má mladý špenát, ten je vynikající i bez tepelné úpravy.

Tip na přípravu

Listy mladého čerstvého špenátu dejte do kovového cedníku a přelijte vroucí vodou. Poté ihned špenát prolijte studenou vodou, aby se zastavila tepelná úprava. Takto připravený špenát můžete podávat posypaný kozím sýrem, oříšky a opečenou bagetkou. Tento lehký salátek jistě oceníte a překvapíte s ním i nečekané návštěvy.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat