Prostreno.cz

Co se stane, když budete konzumovat příliš mnoho omega-6

Čím víc omega-mastných kyselin, tím lépe? Není to pravda. Když zvýšíte jejich příjem, koledujete si o rakovinu, obezitu nebo infarkt. To jako vážně.

Každý lékař nebo nutriční terapeut tvrdí, že že člověk se neobejde bez konzumace tuků. Jakých? Do jídelníčku je nutné zařadit omega-3 mastné kyseliny, které jsou obsaženy ve všech druzích ryb, a kyseliny omega-6, jež jsou ukryté hlavně v rostlinných olejích. Pokud si ale myslíte, že když navýšíte příjem těchto kyselin, uděláte pro své zdraví to nejlepší, jste na omylu.

Odborníci na výživu a vědci věří, že omega-6 mastné kyseliny ve skutečnosti mohou poškozovat zdraví a zvyšovat riziko vzniku srdečních onemocnění, rakoviny, depresí nebo jen pouhého zadržování vody v těle. Jak to?

Všechno dobré je pro něco špatné?

Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé vlastnosti a jsou spojeny se snížením rizika srdečních onemocnění a zlepšením symptomů artritidy, psoriázy a astmatu. Omega-6 mastné kyseliny hrají zásadní roli při regulaci metabolických funkcí a udržování zdravé pokožky, vlasů a kostí. Tak proč je příliš mnoho omega-6 nežádoucí?

Jídelníček bohatý na omega-6 může zabránit tělu metabolizovat omega-3, čímž znemožňuje jeho protizánětlivé super pohony. Škoda. V ideálním světě bychom konzumovali stejné množství omega-3 a omega-6 mastných kyselin, nicméně, tohle samozřejmě není ideální svět, takže většina z nás konzumuje alespoň šestkrát více omega-6 jak omega-3. A aby věci byly ještě horší, zdá se, že některé druhy omega-6 mastných kyselin podporují záněty.

Nic se nemá přehánět

Nerovnováha v příjmu omega-3 a 6 může urychlit růst rakovinných buněk, zvýšit krevní tlak, zvýšit riziko obezity, infarktu, mrtvice a deprese, podpořit zadržování vody a dokonce podpořit násilné tendence. Aspoň tak to tvrdí vědci včetně Toma Sanderse z oddělení výživy King's College v Londýně, podle kterého lidé, kteří konzumují více omega-3 jsou tak nějak víc „zrychlení“, naproti tomu „šestkaři“ vykazují lenost a pomalost. Co s tím?

Jezte více potravin bohatých na omega-3. Za předpokladu, že nedokážete uhlídat poměr 1:1 mezi omega-3 a 6, miřte k poměru 2:1 ve prospěch omega-6. Rovnováhu podpoříte tím, že budete jíst více mastných ryb, rybí tuk, listovou zeleninu, lněné semínko, vlašské ořechy, bio mléko a sýr.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat