Prostreno.cz

Opomíjený lilek. Měl by patřit i na váš talíř

Baklažán neboli lilek vejcoplodý je v poslední době velmi oblíbenou zeleninou i u nás. Rozhodně si zaslouží naši pozornost a to nejen z kulinářského pohledu. Lilek obsahuje spoustu důležitých živin pro náš organismus, poznejte všechny jeho přínosy.

Odkud pochází?

Lilek pochází z Indického subkontinentu, ale nyní je rozšířen po celém světě. V Anglii je znám pod názvem baklažán již od 16. století a pozornost si udržel dodnes. V Indii je považován za „krále zeleniny“, protože je to jedna z nejuniverzálnějších potravin. V kulinářství je ceněn nejen jako chutná příloha ale i jako samostatný chod.

Co obsahuje?

Lilek je bohatým zdrojem vitaminu C, vitaminu K, vitaminu B6, thiaminu, niacinu, hořčíku, fosforu, mědi, vlákniny, kyseliny listové, draslíku a manganu. Neobsahuje cholesterol a jeho kalorická hodnota je více než příznivá, přibližně ve 100 g se nachází jen 24 kalorií. Poznejte všechny jeho účinky na zdraví.

Zlepšuje trávení

Lilek, stejně jako mnoho jiných druhů zeleniny, je skvělými zdrojem vlákniny, což je nezbytný prvek každé vyvážené stravy. Vláknina je nezbytná pro celou trávicí soustavu, zvyšuje vstřebávání živin a napomáhá peristaltice střev.

To nejlepší při dietě

Vzhledem k tomu, že lilek obsahuje jen minimum tuku a žádný cholesterol, je to velmi zdravé jídlo s minimem kalorií. Navíc díky obsahu vlákniny, organismus zasytí na delší dobu a uchrání nás před vlčím hladem.

Prevence rakoviny

Spolu s příznivými účinky vlákniny je lilek také skvělým zdrojem antioxidantů, což je jedna z nejlepších obranných linií těla proti širokému spektru onemocnění a zánětlivých stavů. Lilek obsahuje vitamin C, který je klíčový pro imunitní systém. Díky obsahu organických antioxidantů napomáhá eliminovat volné radikály.

Pro zdravé kosti

Fenolické sloučeniny, které dodávají lilku jedinečné zbarvení, byly také spojeny se snížením příznaků osteoporózy a se zvýšením minerální hustoty kostí. Lilek má také významné množství železa a vápníku, které jsou nedílnou součástí zdravých kostí.

Podporuje činnost mozku

Lilek je skvělým zdrojem fytonutrientů, které jsou důležité pro kognitivní funkce. Zabraňují aktivitě volným radikálům a udržují vaše tělo a mozek v bezpečí. Navíc zvyšují průtok krve do mozku, tím se stimulují nervové cesty a tím zlepšují paměť a analytické myšlení.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat