Prostreno.cz

Kešu, pistácie nebo mandle. Nejzdravější ořechy pro váš jídelníček

Pistácie, vlašské ořechy, mandle či kešu. Nevíte, k čemu se přiklonit? Všechny zmíněné druhy mají nějakou cennou výhodu! Na čem si pochutnat v případě deprese, slabé imunity nebo špatné kvality pokožky?

Běžně zaháníte mlsnou bramborovými lupínky, čokoládou nebo sušenkami? Nic proti tomu, ale asi tušíte, že tyto dobroty nepatří k těm nejzdravějším, viďte? Co takhle si večery před televizí zpříjemnit třeba ořechy? Pokud na ně nejste alergičtí, neexistuje žádný důvod, proč z nich nečerpat všechny benefity! Které konkrétní jsou dobrou volbou?

Pistácie, něco na nervy

Plody řečíku pistáciového odborníci jen doporučují. Jste překvapení? Pak možná ještě netušíte, že právě pistácie jsou nabité cennými živinami, včetně zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Nenápadné oříšky, ke kterým se rozlousknutím slupky musíte dopracovat, jsou také skvělými prostředky proti stresu, neboť mají zklidňující účinky. Podle názoru lékařů dokonce tlumí záněty a snižují hladinu cholesterolu.

Vlašské ořechy, vzpruha pro mozek

Dary ořešáku královského jsou již mnoho let považovány za výbornou „mozkovou výživu“. Ostatně, na tom asi není nic zvláštního, protože jsou napěchovány omega-3 mastnými kyselinami, jež pozitivně ovlivňují kognitivní funkce. Alespoň tak to naznačují závěry jisté kalifornské studie, která rovněž poukazuje na skutečnost, že denní dávka pěti až osmi kousků snižuje cholesterol o 20 procent, reguluje krevní tlak a zlepšuje imunitu. Mohlo by vás zajímat i to, že královské ořechy údajně zabraňují předčasnému stárnutí. Takže louskáček do ruky a na zdraví!

Kešu, prevence žlučových kamenů

Ani úroda tropického stromu ledvinovníku západního by ve vašem „mlsavém šuplíku“ neměla chybět. Kešu jsou bohaté na měď, fosfor, hořčík, mangan a zinek. Španělští lékaři na základě vlastního výzkumu publikovaném v odborném časopise o zdraví tvrdí, že pravidelná konzumace oříšků „ve tvaru ledviny“ snižuje riziko vzniku žlučových kamenů o 25 procent. Díky obsažené látce tryptofan mají navíc téměř terapeutické vlastnosti, tudíž si můžete rychle vyčarovat dobrou náladu. Jako antidepresivum kešu nemají konkurenci!

Mandle, zprostředkovatel krásy

Mandle jsou vlastně jádra pecek plodů mandlovníku. Proč se jim rozhodně nebránit? Důvodů je hned několik. Lahodné oříšky se mohou pochlubit vysokým obsahem vitaminu E, který prokazatelně zlepšuje vzhled i kvalitu pokožky. Kromě toho ale mandle posilují imunitní systém a poskytují tělu antioxidační ochranu. Dáte si říct?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat