Prostreno.cz

Domácí kysané zelí snižuje krevní tlak. Nesmí být ale konzervované

Bakterie mléčného kvašení produkují látky, které působí blahodárně na oběhovou soustavu. Tvrdí to vědci ze Stanfordské univerzity s tím, že živé, nekonzervované kysané zelí – což bohužel není to z obchodů – může pomáhat snižovat krevní tlak. Pravidelná konzumace této zeleniny blahodárně působí na cévy a srdce i tehdy, když člověk přijímá vyšší množství soli. Podobně účinkuje také živý bílý jogurt, ale opět musí být skutečně živý a neošetřený tepelně či chemicky.

Vědci ze Stanfordské univerzity zjistili, že blahodárně působící střevní bakterie nesnášejí vyšší hladinu chloridu sodného neboli kuchyňské soli. Takže strava bohatá na sůl narušuje střevní mikroflóru. Ale tento stav lze zvrátit rychle a účinně konzumací živého kvašeného zelí, které není upraveno chemicky a tepelně, takže bakterie v něm jsou stále živé.

Blahodárné střevní bakterie omezují záněty ve střevech, při nichž se uvolňují do krve látky zvyšující krevní tlak.

„Jestli bychom tedy měli vysoký krevní tlak připsat na seznam jako další onemocnění vyvolané nerovnováhou střevní mikroflóry, o tom nám napovědí další výzkumy,“ míní profesor David Relman ze Stanfordské univerzity. Jemu se podařilo na zvířecím modelu prokázat, že podávání potravin s živými bakteriemi mléčného kvašení upravuje střevní mikroflóru poškozenou solí a tím snižují krevní tlak.

Zázrak ve sklenici

Ostatně výše jmenované důvody nejsou podle vědců jediné, které dokazují, jak nám kysané zelí prospívá. Podle všeho totiž strčí hravě do kapsy i jogurty, které jsou vychvalované především kvůli obsahu probiotických kultur.

„Kolem probiotik je teď velký mediální humbuk, na internetu i v televizi můžete vidět reklamu na spousty preparátů a doplňků stravy. Ale jen málo z nich je podloženo vědeckým výzkumem. Myslím, že nejlepší formou zlepšení střevní kultury bakterií je domácí jogurt… Ještě mnohem lepší a zdravější je ale domácí kysané zelí a také kvašená zelenina kimči,“ tvrdí doktor Michael Mosley v rozhovoru pro deník The Mail.

Podle jeho kolegy Jamese Browna z Aston University lžíce láku (nálevu) z kvašeného zelí či kvašené zeleniny před jídlem pomáhá snížit hladinu cukru v krvi, zvyšuje účinnost inzulinu a snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.

Kvašené zelí či kvašená zelenina jsou nejlepším a nejbohatším zdrojem vitaminu C z lokálních zdrojů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat