Prostreno.cz

Jak se vyrovnat s nadměrnou denní ospalostí

Ráno to ještě jde, ovšem s nástupem odpoledne si můžete zíváním skoro „roztrhnout ústa“? Nedovolte, aby vám ospalost ničila život. Zažeňte ji sklenicí vody a pravidelným sportem. Hodně pomůže i úprava spánkových návyků.

I když v noci spíte – a dá se říct, že dobře, jste přes den vyčerpaní a letargičtí? Možná to s podzimní únavou nemá absolutně co dělat. Nadměrnou denní ospalostí, nebo chcete-li patologicky zvýšenou spavostí (hypersomnií), trpí stále více lidí. Pokud je to bohužel i váš případ, o příčině byste se neprodleně měli poradit s odborníkem. Nevíte, kdy se k němu dostanete? Pak zkuste alespoň tato preventivní opatření, díky kterým se vám přes den nebudou tolik zavírat oči. Čím začít?

Zjistěte, kolik spánku vlastně potřebujete

Jednomu bohatě stačí prospat sedm hodin, zatímco druhý „k provozu“ vyžaduje hodin devět. Do jaké kategorie spadáte vy, víte to vůbec? Abyste se přes den necítili jako přejetí parním válcem, zkuste vypozorovat, kolik času v peřinách vaše tělo potřebuje. Od toho se odvíjí i další bod…

Dodržujte přesný pyžamový harmonogram

Je mnohem snazší zvládat únavu, když budete chodit spát každý den ve stejnou dobu. Tím se totiž nastaví vaše přirozené vnitřní rytmy. Jinými slovy – organismus si vytvoří svůj speciální automatický program, který navodí spánek tehdy, když je potřeba. Podobné je to i s probouzením, snažte se tedy vstávat vždy v konkrétní přesnou hodinu – i o víkendech.

Cvičte častěji. Je to pro vaše dobro

Výborný způsob, jak posílit své spánkové návyky, je pravidelná fyzická aktivita. Mimochodem, podle názoru odborníků byste se nějaké sportovní činnosti měli věnovat alespoň 150 minut týdně. Kromě toho, že vás to dokonale připraví na kvalitní a nerušený noční odpočinek, ještě celkově vylepšíte svoji kondici a vybrousíte křivky.

Nespoléhejte jen na kofein. I voda přijde vhod

Dopřát si šálek kávy pokaždé, když nejste svěží? Dopoledne možná, ale po obědě už to není ta nejlepší strategie. Hlt kofeinu v odpoledních hodinách může způsobit, že budete do půlnoci bloumat po bytě a nervózně sledovat čas. Věděli jste, že únavu kromě černého zlata lze zahnat i vodou? Pokud si navíc „nečepujete“ ledovou, sklenka blahodárné tekutiny vám ihned dobije baterky. A bez vedlejších účinků…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat