Prostreno.cz

Bublinkové nápoje zvyšují pocit nekonečného hladu

Slazená perlivá limonáda je ten nejméně zdravý nápoj, který si můžeme dopřávat, ví snad už každý. Vedle nadměrného příjmu jednoduchých cukrů paseku nadělá také oxid uhličitý, díky němuž nápoj perličkuje. Díky němu dochází ke stimulaci žaludku a následné zvýšené produkci hladového hormonu. Důsledek? I když pijeme čistou sodu bez jiných přidaných látek, máme mnohem větší hlad.

Doktor James Brown z Aston University v Birminghamu tvrdí, že právě konzumace nápojů sycených oxidem uhličitých přispívá k obezitě a zvyšuje riziko diabetu. Lidé dopřávající si perlivé nápoje snědí více, protože jejich mozek dostává vyšší dávku hladového hormonu ghrelinu.

„Zjistili jsme… že když si dopřejete perlivý nápoj, hladina ghrelinu je o padesát procent vyšší, než když máte nápoj bez bublinek,“ tvrdí doktor Brown.

I když u čisté sody je zvýšení hladiny ghrelinu slabší, stále je výrazné. Vůbec nejhorší je ale konzumace slazených perlivých limonád, a je jedno, jestli tělo dostane ty s cukrem, nebo s umělým sladidlem.

Nebezpečný břišní tuk

Jak již bylo řečen, pravidelný příjem sladkých perlivých nápojů ohrožuje zdraví na mnoha úrovních. A vědci z Harvardovy univerzity potvrdili další ze zhoubných účinků konzumace těchto nápojů. Už jediná sklenice limonády vypitá denně zvýší obsah viscerálního tuku kolem orgánů v břišní dutině o třicet procent. Tento tuk je přitom velmi nebezpečný pro zdraví a zkracuje život.

Čím větší zásoby tuku člověk v břiše a kolem pasu má, tím více je ohrožen chorobami srdce a cév, diabetem a dalšími nemocemi, které výrazně zkracují život a narušují jeho kvalitu. Jednou z příčin tohoto typu obezity je právě strava. A opakovaně se prokazuje, že k problému přispívá i pití slazených perlivých limonád.

Neustále přibývá pádných důkazů, že cukr a obezita nezpůsobují jen rakovinu, ale celé spektrum zdravotních problémů. Máme důkazy, že konzumace slazených limonád souvisí se vznikem chorob oběhové soustavy a diabetem 2. typu. Lidé, kteří pijí slazené perlivé nápoje denně, přiberou asi litr viscerálního tuku za šest let,“ tvrdí doktorka Caroline Fox z Harvardovy univerzity.

Zdroj: www.healthylife.com, www.fitnessmag.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat