Prostreno.cz

Sabotéři zdravého kvalitního spánku

Zase jste v noci nemohli usnout, takže se cítíte jako po boji a maskujete „pytle“ pod očima? Pokud jste si večer dopřáli jídlo složené z celeru, neodolali tmavé čokoládě, chilli nebo kousku pizzy, žádný div. Tohle jsou spánkoví sabotéři „jako dělaní“!

Asi každý člověk si je vědom toho, že nedostatek kvalitního spánku přináší spoustu problémů. Konkrétně jde třeba o únavu, sníženou imunitu či zvýšené riziko cukrovky, nadváhy a deprese. V sázce je však i porucha soustředění nebo dokonce paměti. Tak jistě, tato rizika hrozí zejména v případě dlouhotrvající spánkové deprivace, nicméně na jejím počátku klidně může být i to, že jste se pořádně nevyspali pár posledních dní. Věděli jste, že noční odpočinek narušují i určité potraviny? Možná právě ony jsou důvodem, proč nemůžete zabrat! Co si raději odepřít?

Celer. Ten vás nutí vstávat

Teď si asi říkáte, že u televize zrovna tuto zeleninu „chroupá“ asi málokdo. Máte trochu pravdu, jako občerstvení k filmu se vážně moc nehodí, ale jako součást dietní večeře už bezpochyby ano. Pokud tedy poslední jídlo dne, které se skládá právě z celeru, jíte v pozdních hodinách, nedivte se, že během noci vás příroda volá poměrně často. Zmíněný přírodní dar totiž působí jako silné močopudné diuretikum. A výlety na toaletu jdou se spánkem jen těžko skloubit, že?

Cokoli s chilli. Na to pozor

Ano, chilli je zdravé, protože obsahuje unikátní složku zvanou kapsaicin, která je protizánětlivá a bojuje proti bolesti všeho druhu. Navzdory této výhodě však není na místě „ládovat“ ho do sebe po deváté hodině večerní. Koření s ostrou chutí vám může způsobit nepříjemné pálení žáhy, což funguje zhruba stejně, jako kdyby vám u hlavy zvonil budík až do rána.

Čokoláda. Té zkuste odolat

Ani tmavá čokoláda, kterou si dáte jako malý dezert, vám zrovna neudělá laskavost – tedy pokud jde o spánek. Obsahuje totiž kofein, který, jak známo, spíše stimuluje všechny smysly místo toho, aby uspával. Sladký mls, byť nesmírně lákavý, zabraňuje vašemu tělu, aby rozvíjelo hlubší spánkové fáze. S čokoládou tedy raději vyčkejte do rána, dodá vám alespoň energii na celé dopoledne.

Tučné potraviny jako tabu

Teď vás nebudeme odrazovat od smetanových zmrzlin, hamburgerů a pizzy v souvislosti s vašimi štíhlými křivkami – i když rizika asi bezpečně znáte. Všechny „dobroty“ s vysokým obsahem tuku jsou hůře stravitelné, což pro váš organismus, který potřebuje odpočívat, představuje náročnou noční směnu. Výsledkem jsou pak možné trávicí obtíže i nadýmání, které si rovněž s pořádným odpočinkem příliš nerozumějí. Respektive vůbec…

Zdroj: www.sleepfoundation.com, www.mayoclinic.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat