Prostreno.cz

Noční nevolnosti při ležení. Osvojte si triky, které s nimi zatočí

Pálivé noční nevolnosti klidným snům příliš nenahrávají. Taky se vám dělá špatně, když si lehnete? Osvojte si pár triků, které zatočí s drážděním kyselou žaludeční šťávou!

V pohodě si lehnete a snažíte se usnout, jenže vás trápí refluxní choroba jícnu, tedy dráždění kyselou žaludeční šťávou. Podle gastroenterologů, což jsou lékaři, kteří se specializují na diagnostiku a léčbu nejrůznějších problémů, které se týkají gastrointestinálního traktu (GI), existují tři důvody, proč se v noci něco takového děje.

Koncentrace kyseliny žaludeční je v noci jednoduše vyšší, pak také při ležení může být velmi snadné, aby obsah žaludku pronikl do jícnu, a v neposlední řadě nemáte během spánku dostatek slin ke zředění žaludeční kyseliny. Tak co byste měli dělat? Zde jsou některé užitečné tipy, které vám pomohou.

Zvedněte hlavu o pár centimetrů výš

Pod hlavu si dejte o polštář navíc a ideálně vypodložte i postel. Vezměte velmi tlustou knihu a položte ji pod nohy „hlavy“ lůžka. Cílem je „nadzvednout“ danou oblast o 5 až 7 centimetrů od podlahy. Tak můžete zabránit tomu, aby žaludeční kyselina „vylézala“ do jícnu.

Použijte speciální polštář

Wedge Pillow. Tak se v zahraničních obchodech nazývá speciální polštář, který svým šikovným designem pomáhá lidem s kyselým refluxem. Jedná se o klínový polštář, jež nabízejí i české firmy. Poohlédněte se po něm, třeba právě on vám uleví!

Noste volné noční oblečení

Pohodlné pyžamo je alfou a omegou klidného spánku. Nedivte se, že vám není dobře, když guma od kalhot zbytečně vyvíjí tlak na vaše břicho. Nejen, že to způsobuje pálení žáhy, ale pravděpodobně neusnete ani při počítání oveček. Volte volnější varianty oblečení.

Jezte správně

Instantní výrobky, dochucovadla, potraviny s vysokým obsahem tuku, mastná jídla či plnotučné mléčné výrobky. Pokud se chcete v klidu vyspat, zvažte složení své večeře.

Nechoďte spát hned po jídle

Gastroenterologové říkají, že je to strašný nápad, když si do postele lehnete hned po večeři. Žáha začne okamžitě pálit a kyselina dráždí jícen, jak se dá. Proto vždy jezte naposledy 2 až 3 hodiny před spaním. Ušetříte si tím spoustu trápení.

Zhubněte

Máte nadváhu, nebo jste obézní? Pak se ujistěte, že se zbavíte těchto nadbytečných kilogramů. Když jste v posteli, představte si, jak velký tlak vyvíjejí na břicho tyto přebytečné tukové tkáně ve střední části těla. Redukční jídelníček a menší obvod pasu může v tomto případě výrazně pomoci.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat