Prostreno.cz

Cvičení v kanceláři. Jak se protáhnout i bez posilovny

Ztuhlý krk či bolesti v oblasti sedacího nervu. To jsou jen některé z důsledků častého sezení. Taky vás hodiny práce v kanceláři fyzicky „huntují“? Protáhněte se! Varianty kancelářské jógy jsou nekonečné!

Přesčasy, úkoly, počítače, honba za produktivitou. Náročná práce bez přestávek si vybírá svoji daň nejen na svalech, ale i zádech. Proto byste svému tělu měli věnovat pozornost. Cvičte v kanceláři! Že se na vás kolegové dívají? Tak ať, zanedlouho si i oni jistě vezmou inspiraci a přidají se. Takže, kde a jak začít?

Krátce meditujte

Několikaminutová meditace vám pomůže zmírnit stres a zároveň podpoří správný úsudek a kreativitu. Pohodlně se posaďte s nohama rovně na podlaze, ruce dejte na stehna a záda zatlačte do zadní strany židle. Zavřete oči a snažte se hluboce dýchat. Vnímejte své tělo. Provádějte po dobu asi dvou minut a poté otevřete oči. Cítíte tu úlevu?

Vyšpulte břicho

Jistý prvek z jógy, který nebude rušit ostatní, si zamilujete. Posaďte se na židli s napnutou páteří, nohy mějte volně na podlaze. Nadechněte se a při výdechu vytlačte břicho dopředu, zatímco ramena posuňte dozadu. Několikrát zopakujte.

Protáhněte se

Máte-li vlastní kancelář, můžete si dovolit víc než ostatní. Zatímco sedíte, zvedněte ruce nad hlavu. Když vydechujete, položte si je na skalp. Při nádechu je zase zvedněte. Připomíná to „vlévání“ životadárné síly do systému. Tomu ostatně pomáhá i dýchání do břicha. Zkuste to, i když vám možná bude připadat nepřirozené (v prvních chvílích).

Uvolněte ramena a zápěstí

Jednoduše zakruťte zápěstím a ulevte mu od dlouhého psaní na klávesnici. Poté umístěte jeden z loktů do protilehlé dlaně. (Ujistěte se, že středové dlaně zapadají přímo do loketních kostí.) Dlaň tlačí loket k hrudníku, přičemž hlava se otáčí na druhou stranu. Podobný cvik jistě znáte již ze základní školy. Na rozcvičku paní učitelky málokdo zapomíná.

Zrelaxujte páteř

Bolest zad může být snadno uvolněna tím, že se na své židli začnete točit. Sedněte si do její zadní části, dejte ruce na područky a otočte trup směrem doprava. Nádech, otočka na jednu stranu, výdech, návrat zpět. Správně provedený cvik pomůže uvolnit ztuhlou páteř i kyčelní klouby. Podle potřeby všechny varianty pohybu střídejte. Uvidíte, že se vám hned bude pracovat lépe!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat