Prostreno.cz

Jak snížit hladinu adrenalinu, když jste ve stresu

Už jste někdy zkusili dechové cvičení, během kterého hrají čtyři vteřiny zásadní roli? V případě stresu a zvýšené produkce adrenalinu vám toto opatření může hodně pomoci. Ovšem nic nezkazíte ani tím, když omezíte přísun sladkostí. Co s tím vším mají společného?

Není žádným tajemstvím, že když jste vzrušení, stresovaní nebo nervózní, vaše tělo produkuje hormon adrenalin. Právě on v krizovém okamžiku přináší mnoho fyziologických změn, jako je například zrychlené dýchání, zvýšená srdeční frekvence i krevní tlak, ztuhlost svalů nebo náhlý příval energie. Je to ale dobře? Jak se to vezme…

Ačkoli se výše jmenované tělesné změny dají shrnout jako přirozená obranná reakce organismu, ne vždy je to k užitku. Lékaři totiž varují, že pokud člověk trpí úzkostí sám o sobě, může zvýšená hladina adrenalinu podstatně zhoršit její příznaky. Máte s tímto emočním stavem co dočinění i vy? Pak byste úrovně zmíněného hormonu měli mít pod kontrolou. Čím se dá jeho tvorba snížit?

Dechové cvičení. Malý krok k velkým výsledkům

Ve stresu je mělké a rychlé dýchání hodně častá záležitost. Jenže právě ona celou situaci mnohanásobně ztěžuje, neboť produkci adrenalinu ještě více „nakopne“. Jednoduchý způsob obrany jsou dlouhé nádechy nosem a výdechy ústy. Berte to jako pravidlo „čtyřky“. V podstatě to funguje tak, že budete inhalovat vždy čtyři vteřiny, pak na stejnou dobu zadržíte dech, a poté provedete čtyřvteřinový výdech. Mimochodem, pro maximální efekt zapojte i břišní svaly.

Mějte dostatek spánku. I to hraje roli

Pobýt si v posteli osm až devět hodin denně je ten nejlepší nápad, pokud jste emočně nestabilní. Kvalitní a dlouhý noční odpočinek vám nejen od úzkosti trochu pomůže, ale také přispěje k tomu, aby vám hladina adrenalinu nelétala „jako na houpačce“. Máte-li kvůli chmurným myšlenkám problémy s usínáním, odborníci jako uspávací prostředky doporučují banán, sklenici teplého mléka či heřmánkový nebo levandulový čaj.

Proveďte změny ve stravování. Ještě dnes

Možná byste nevěřili, že i vyslyšená touha po sladkostech podstatně zhoršuje průběh úzkostí. Potraviny s vysokým obsahem cukru totiž fungují jako „palivo“ pro výrobu adrenalinu, z čehož nekouká nic dobrého. Proto se zdrojům sacharidů vyhýbejte pěkně velkým obloukem, a místo nich zařaďte do jídelníčku raději ovoce a zeleninu. V nich následky nečíhají!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat