Prostreno.cz

Sporýš lékařský léčí nechutenství i průjem. Objevte kouzlo zapomenuté bylinky

Sporýš lékařský je téměř zapomenutá bylinka, přesto je velmi cenná a blahodárně účinkuje na lidský organismus. Čaj ze sporýše lékařského přispívá k detoxikaci těla, kladně působí na trávicí systém, tiší bolesti během menstruace a zároveň zlepšuje náladu. Poznejte kouzlo této bylinky.

Sporýš lékařský či verbena je bylinka s drobnými modrými kvítky. Tato rostlina roste po celé Evropě, v Severní a Jižní Americe, ale také byla nalezena a používána v dalších částech světa již celou řadu let. Díky jejím blahodárným účinkům je vyhledávanou bylinkou dodnes. Poznejte všechny hodnoty této bylinky.

Zmírňuje příznaky průjmu

Popíjení tohoto čaje prospívá trávení, konkrétně při průjmových stavech. Sporýš zklidňuje žaludek a zlepšuje absorpci živin. Současně také stimuluje močení a přispívá k detoxikaci těla.

Při nechutenství

Bylinka se také osvědčila při léčbě nechutenství. Čaj ze sporýše lékařského je sice poněkud hořký, ale dosti účinný. Je vhodný při léčbě nechutenství i anorexie.

Pohladí na duši

V dnešní době plné stresu, přináší šálek tohoto čaje zklidnění i vaší mysli. Pokud vás čeká perný den, připravte si čaj s sebou do práce, zlepšuje náladu, mírní stres, zmírňuje bolesti hlavy a pomáhá proti úzkosti.

Zapomeňte na ženské problémy

Sporýš lékařský je vhodnou bylinkou pro ženy, tiší nepříjemné příznaky menstruace. Zmírňuje křeče a bolesti v podbřišku, stejně jako bolesti v zádech a eliminuje bolesti hlavy. Navíc, jak již bylo řečeno, přispívá ke zlepšení nálady a to jistě ocení každá žena během „svých dnů“. Dokonce ji naši předci považovali za bylinku plodnosti, sporýš přispívá ke stimulaci vaječníků.

Upozornění: Bylinka není vhodná pro těhotné ženy!

Bolesti zad

Sporýš lékařský je vhodný i na vnější použití, účinně mírní bolesti zad. Hrst sporýše svařte s šálkem octa, vmíchejte ovesné vločky, aby vznikla kaše. Vzniklou kaši rozprostřete mezi dvě plátýnka či gázu a použijte jako obklad na postižené místo. Celou oblast zabalte ještě do vlněné deky a nechte působit 10–15 minut.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat