Prostreno.cz

Potraviny, které vás zbaví ospalosti nejen v kanceláři

Zavírají se vám oči, nemáte na nic náladu a zoufale postrádáte energii? Zkuste si dát třeba jogurt, vajíčko, hrst vlašských ořechů nebo jablko. Ovšem i taková slunečnicová semínka vás mohou dostat z nejhoršího!

Včera jste ponocovali a dnes se cítíte jako přejetí parním válcem? No, klopit do sebe jeden šálek kávy za druhým není to nejlepší řešení vašeho problému. Odborníci jsou totiž toho názoru, že kofein ve větším množství způsobuje pocity úzkosti, závratě nebo palpitaci (nepříjemné bušení srdce). Naštěstí existují i jiné nakopávače, které vás pomohou udržet v bdělosti. Už jste někdy ospalost zaháněli jídlem? Není to vůbec špatný nápad. Které potraviny v tomto případě dokonale splní svůj účel?

Jogurt, to pravé osvěžení

Ano, čtete správně. Občerstvení v podobě jogurtu – ideálně toho bílého a bez zbytečných sladidel, je vhodným řešením, když vás dostihuje únava. Jak je to možné? Vysvětlení je poměrně jednoduché – zmíněný mléčný výrobek obsahuje vysoký podíl pomalu stravitelných bílkovin, které budou udržovat váš metabolismus ve stavu nejvyšší pohotovosti. Výsledkem tohoto procesu je pak kromě jiného i „výroba“ energie, jíž organismus využije ke svému provozu.

Vajíčka. Ty si klidně naservírujte

Stejně jako bílý jogurt, i vajíčka dodají tělu potřebné bílkoviny. Když je navíc zkombinujete s celozrnným pečivem, uděláte ještě lépe. Tyto chutné dary z pekárny poskytují „dobré“ sacharidy, které zahánějí pocit vyčerpanosti.

Nezapomínejte na ořechy a semínka

Mandle, pistácie, pekanové ořechy, vlašské ořechy, sezamová, dýňová nebo slunečnicová semínka. Co mají tyto dobroty společného? Všechny díky svému složení pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, což vám umožní užívat si stabilní energii po celý den. Co říkáte na takovou lahodnou spásu?

Jablko. Stará dobrá klasika

Abyste se v ospalé nouzi zase nabudili, můžete využít i služby obyčejného jablka. Sladký a nepochybně zdravý plod platí za zdroj přírodních cukrů, které vás dostanou z nejhoršího – tedy alespoň pokud jde o nechtěnou malátnost. A jelikož je jablko tvořeno hlavně z vody, podpoříte i svůj denní pitný režim. Také plus, nemyslíte?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat