Prostreno.cz

Léto patří rybám, především makrele

Konzumace ryb je součástí vyvážené stravy a makrely patří mezi oblíbené a dostupné druhy ryb. Přičemž jsou velmi přínosné pro lidský organismus. A co vy, patříte mezi milovníky ryb, nebo vás přesvědčí níže uvedené výhody a dáte rybám šanci?

Obecně pod označením makrela se skrývá více než 30 druhů ryb, z nichž většina patří k do čeledi makrelovití (scombridae). V mnoha částech světa jsou makrely známé jako bangada neboli makrelovka indická. Tyto ryby se obvykle nacházejí poblíž pobřežních oblastí, kde se účelně chovají a krmí. 

Co obsahují?

Všechny druhy makrel jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a mají vysokou hladinu vitamínu B12 (téměř 700 % denní potřeby). Obsahují minerály, jako je selen, měď, fosfor, hořčík a železo. A také menší množství vitaminu A, draslíku, zinku a sodíku. Navíc obsahují spoustu potřebných bílkovin. Díky tomuto působivému profilu živin a různým způsobům přípravy makrely zůstávají jednou z nejoblíbenějších a nejčastějších konzumovaných ryb na světě. A čím nás obohatí? 

Posílí imunitu

Navzdory nízké hladině vitaminu C jsou makrely přesto důležité pro náš imunitní systém. Obsahují jeden z unikátních prvků, a to koenzym Q10, který je úzce spojen s prevencí infekce a posilováním obranyschopnosti těla před oxidačním stresem. Navíc přítomné omega-3 mastné kyseliny jsou také známé tím, že redukují zánět. 

Regulují hladinu cholesterolu

S působivou hladinou omega-3 mastných kyselin je známo, že makrely zlepšují rovnováhu cholesterolu v těle snížením špatného LDL cholesterolu a zvýšením hladiny dobrého HDL cholesterolu. To vede k celkovému snížení cholesterolu, které se oxiduje a je uloženo v tepnách jako nebezpečný plak. Pravidelná konzumace ryb je tak skvělou prevencí před vznikem aterosklerózy, infarktu myokardu, cévní mozkové příhody a ischemické srdeční choroby. 

Pro silné kosti

Existuje mnoho minerálů přítomných v makrelách, včetně mědi, selenu, hořčíku, manganu, vápníku a železa, které jsou spojeny s hustotou kostí. Pravidelnou konzumací této ryby můžete zabránit nástupu osteoporózy. 

Zlepšují kognitivní funkce

Vysoká hladina omega-3 mastných kyselin, která se vyskytuje u makrel, zejména DHA, přispívá ke zlepšení kognitivních funkcí a snižuje tak riziko neurodegenerativních onemocnění. Protizánětlivé vlastnosti těchto sloučenin snižují tvorbu plaků, které často předcházejí symptomům Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. 

Pro štíhlý pas

Dieta nemusí být rozhodně nuda a do dietního jídelníčku ryby neodmyslitelně patří. Ačkoli se může zdát, že makrela má poměrně hodně kalorií, mnohem zajímavější je její obsah bílkovin, už 100 g makrely obsahuje přibližně 40 % denního doporučeného příjmu bílkovin, a to je velmi působivé. 

Pro krásnou pleť a zdravé vlasy

Složení jídelníčku se projevuje i na našem vzhledu a teď nemáme na mysli váhu, ale vzhled pokožky a vlasů.  Přítomné omega-3 mastné kyseliny a selen, působí jako antioxidanty v těle, pomáhají snižovat oxidační stres a účinky volných radikálů, které jsou přirozenými vedlejšími produkty buněčného metabolismu. Mohou také pomoci snížit vznik vrásek a věkových skvrn. Vaše vlasy posílí poměrně velká dávka bílkovin, železa, zinku a již zmíněných omega-3 mastných kyselin. Pravidelná dávka těchto živin může zlepšit lesk a vzhled vašich vlasů, zároveň posílí vlasové prameny a snižuje výskyt lupů.  

Zdroj: www.eatthis.com, www.eatingwell.com/article/7821288/is-seafood-healthy/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat