Prostreno.cz

Malé zrnko čočky umí doslova zázraky

Jíte pravidelně čočku? Jestli ne, jste tak trochu sami proti sobě. Tato levná potravina vám totiž nabízí seznam prospěšných živin úctyhodné délky. Také pomáhá s hubnutím a podporuje kondici kardiovaskulárního systému.

Máte v souvislosti s čočkou pár nehezkých vzpomínek na školní jídelnu? Hoďte je konečně za hlavu a dejte této mnohdy podceňované luštěnině pocházející z jihozápadní části Asie druhou šanci. Poskytne vám totiž výhody, které dozajista oceníte. O kterých přesně je tu řeč?

Zásobárna živin, co se nezdá

Semena čočky jsou možná malá, ale nevěřili byste, co všechno se do nich vejde. Rovných 100 gramů obsahuje více než polovinu doporučené denní dávky bílkovin. Tato porce vás také obohatí o značné množství vitaminů, jmenovitě pak B1, B2, B6, B12, C, D a A. Získáte z ní i minerály v podobě železa, hořčíku, vápníku, draslíku, fosforu a manganu. Aby toho nebylo málo, „dotankujete“ i kyselinu listovou a poměrně dost vlákniny.

Snadnější shazování kil

Pro starověké národy byly luštěniny naprosto nezbytnou součástí jídelníčku. Pro všechny dietáře je pak konkrétně čočka svatým grálem fitness potravin. Proč to? Jak již bylo zmíněno výše, platí za bohatý zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny, která je báječně nízkokalorická, nicméně dokáže zasytit na dlouhé hodiny. Tak zvaná čočovice má také nízký glykemický index, proto je vřele doporučována i diabetikům. Do karet jí hraje také fakt, že ukrývá opravdu málo tuků. Pokud vám tyto důvody k její konzumaci pořád nestačí, nutno zmínit, že rovněž pomáhá budovat a zachovávat svalovou hmotu.

Podpora kardiovaskulárního zdraví

Již několik na sobě nezávislých studií poukázalo na to, že opomíjená čočka s sebou nese zajímavé zdravotní benefity. Za zmínku určitě stojí vědecky potvrzená informace, že je spojována s regulací hladiny škodlivého cholesterolu, čímž zachovává v kondici kardiovaskulární systém. Ovšem účinná je i v případě, když dojde na čistění cév a odstraňování nahromaděného plaku – a to vše díky jejímu famóznímu nutričnímu složení.

Zdroj: www.wikipedia.org, www.eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat