Prostreno.cz

Při hmyzím kousnutí povolejte čerstvý ananas

Bromelin, nejsilnější trávicí enzym, pro něhož je domovem čerstvý ananas, lidské tělo potřebuje jako sůl. K čemu a proč? Vzpomeňte si na něj, až vás kousne komár, nebo nebudete moci dýchat!

Bromelin je protein (proteolytický) enzymový komplex nacházející se v ovoci a ve vyšších koncentracích ve stonku ananasu. Je schopen hydrolyzovat nebo rozbít širokou škálu typů proteinů v řadě kyselých i alkalických prostředí. Jednoduše řečeno, rozkládá bílkoviny.

Jako proteolytický enzym napomáhá vlastním trávicím mechanismům těla při snižování velmi velkých komplexních proteinových molekul do menších peptidových jednotek nebo jednotlivých aminokyselin. (Tyto menší součásti jsou klíčové pro vlastní produkci svalů, neurotransmiterů a dalších molekul na bázi proteinů, které tělo produkuje.)

Mnoho výhod bromelinu je však skutečně založeno na absorpci intaktního enzymu v tenkém střevě, přičemž tato absorpce umožňuje mnohé výhody, třeba jako snižování zarudnutí a podráždění. Suma sumárum, bromelin není jen tak nějaká obyčejná „složka“ ananasu. Tohle všechno dokáže!

Snižování otoků a zarudnutí

Bromelin byl v Evropě schválen jako účinný prostředek zmírňující otoky a zarudnutí po operaci. Výzkum ukazuje, že tento enzym (podávaný perorálně) zastavuje tvorbu modřin, urychluje léčebný proces a snižuje nepohodlí jedinců po chirurgických zákrocích. Tuto schopnost si přitom chválí zvlášť ženy po porodu.

Lepší dýchání

Bromelin je jednou z nejoblíbenějších přísad v evropských zemích, jako je třeba Německo, která se běžně používá pro dysfunkci dutin, například při bronchitidě. Některé výzkumy naznačují, že je účinný při snižování nepohodlí a otoků.

Léčba popálenin

Vzhledem k jeho příznivým vlastnostem je bromelin v současné době zkoumán pro topické aplikace při popálení. Nedávné laboratorní studie na zvířatech ukazují, že bromelin pomáhá odstranit mrtvé tkáně z popálenin třetího stupně. Jiné studie odhalují, že je účinně používán u lidí s popáleninami druhého a třetího stupně.

Odstraňování následků hmyzího kousnutí

Bromelin může být aplikován lokálně na místa zarudnutí nebo opuchnutí. Snižuje totiž diskomfort spojený s hmyzím kousnutím.

Křečové žíly a hemoroidy

Tento enzym je používán v alternativní medicíně k podpoře kardiovaskulárního zdraví a hemoroidů a dalších stavů žil.

Záchrana při sinusitidě

Existuje několik studií, které naznačují, že bromelin může pomoci snížit kašel a produkci hlenu způsobený sinusitidou. Německá Komise E dokonce schválila enzym bromelin pro podporu nerovnováhy ucha, nosu a krku, které se vyskytují po operaci. Zároveň se tento chytrý enzym uplatňuje při trávicích potížích a pálení žáhy. Tak co, už se budete na ananas dívat docela jinak?

Zdroj: www.firstaid.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat