Prostreno.cz

Důvody, proč si zamilovat hrst kešu ořechů denně

Kešu? Z botanického hlediska to nejsou ořechy ani peckovice, ale nažky. No a? Chutnají báječně! Dopřejte si je nejen během stresujícího období. Mimochodem, s odchodem léta jistě oceníte jejich působení na zdraví!

Oříšky kešu původně pocházejí z pobřežních oblastí severovýchodní Brazílie. Jsou to semena ve tvaru ledvin, která se široce pěstují na místech s tropickým klimatem (Indie, Srí Lanka, Keňa či Tanzanie). Patří k vysoce výživným potravinám a zdrojům bílkovin a základních minerálů včetně mědi, vápníku, hořčíku, železa, fosforu, draslíku a zinku.

Kešu také obsahují vitaminy, jako je vitamin C, vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (folát), či vitaminy E a K. Dále poskytují kyselinu olejnou, slušnou zásobu mononenasycených tuků a nízké množství polynenasycených tuků bez škodlivého cholesterolu. Víte, proč je jíst?

Snížení hladiny špatného cholesterolu

Kešu patří k dobrým zdrojům zdravých dietních tuků, které jsou nezbytné pro absorbování vitaminů rozpustných v tucích. Odborníci udávají, že konzumace těchto „oříšků“ pomáhá snižovat špatný cholesterol, a to dokonce i u diabetiků. (LDL cholesterol může vzrůst v důsledku nadměrné konzumace nasycených tuků, což představuje hlavní hrozbu pro osoby trpící kardiovaskulárními chorobami, jako je ateroskleróza nebo kalení tepen.)

Zdravé svaly a nervy

Kešu obsahují hořčík, který je nezbytný pro zdravý vývoj kostí, svalů a tkání. Hořčík také pomáhá udržovat krevní tlak, posiluje imunitní systém, udržuje v chodu nervovou funkci a sílu svalů. Dále se podílí na metabolických funkcích, ovlivňuje aktivitu inzulinu a reguluje hladinu cukru v krvi v těle. Nestojí to za hrst kešu ořechů denně?

Tvorba červených krvinek

Měď pomáhá při metabolismu železa a tvorbě červených krvinek. Je důležitá i pro nervový systém těla, stejně jako vývoj a správu kosti. Její nedostatek může způsobit osteoporózu, nepravidelný srdeční tep a anémii. Kde měď hledat? Ano, hádáte správně – v kešu oříšcích.

Kostní a orální zdraví

Jedlé nažky rostliny s názvem Ledvinovník západní zároveň dodávají fosfor, který je nezbytný pro zdravý vývoj zubů a kostí. Zmíněný prvek také pomáhá při syntéze bílkovin, vstřebávání sacharidů a tuků a udržování buněčného zdraví.

Prevence chudokrevnosti

Kešu jsou zdrojem železa. Ten se stará o přenos kyslíku v těle a fungování enzymů a imunitního systému. Nedostatek železa ve stravě může vést k únavě, chudokrevnosti a zvýšené citlivosti na infekce.

Funkční imunitní systém

V každém kusu kešu je k mání i zinek, což je prvek hrající důležitou roli při posilování imunitního systému, syntéze proteinů a hojení ran. Tak na co ještě čekáte? Ochutnejte ještě dřív, než se s námi léto rozloučí a vystřídá ho sychravý podzim…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat