Prostreno.cz

Více potěšení a vášně zajišťuje dopamin. Máte ho dostatek?

Trpíte depresemi a netečností, cítíte se fyzicky i psychicky na dně? Možná se taky nemůžete soustředit a nedokážete ovládat stres. Váš sexuální život vlastně už vůbec neexistuje. Co s tím? Slyšeli jste už o dopaminu? Pokud jsou vám některé z výše zmíněných problémů blízké, asi ho máte nedostatek!

Tento neurotransmiter, který je schovaný ve vaší hlavě, má totiž zásadní vliv na všechny výše popsané útrapy. Vše se ale dá napravit! Toužíte opětovně objevit radost z bytí? Pokuste se zvýšit jeho hladinu.

Co to vlastně dopamin je?

Dopamin je přirozeně vznikající chemická látka, která má za úkol kontrolovat „centra odměn a blaha“ v lidském mozku. Reguluje emocionální projevy a přináší pocity potěšení a větší chuť do života! K čemu slouží?

Právě díky tomuto neuropřenašeči se na vaší tváři objeví úsměv pokaždé, když se vám něco podaří. Můžete se více těšit ze svých úspěchů. Neztrácíte motivaci! Naopak jí získáte mnohem víc. Zkrátka a dobře, pokud vykonáváte činnosti, které vám následně přinášejí uspokojení, vaše touha, znovu toto potěšení vyvolat, sílí.

Dalším přínosem je dávka vášně, která nemusí být spojená pouze s partnerským vztahem! Horlivě zapálení můžete být i do sportu či umělecké činnosti! A věřte, že s nadšením jde všechno snáz. V podstatě v každodenním životě není nadbytek elánu vůbec na škodu! Kde ale dopamin hledat:

Bílkoviny

Existuje okolo dvaceti aminokyselin důležitých pro správné fungování organismu. Některé si dokáže tělo vytvořit samo, jiné musí získat z potravin. Jednou z nich je i tyrosin, skvělý pomocník při produkci dopaminu. Najdete ho v krůtím a hovězím mase. Rovněž ve vejcích či luštěninách. U jídla to ale jenom začíná.

Muzika a meditace

Zapalte svíčky, pusťte si své oblíbené a zklidněte svou mysl. Několik studií prokázalo, že při poslechu oblíbené hudby mozek uvolňuje větší množství cenného neurohormonu. Na chvíli jednoduše vypněte a soustřeďte se jenom na sebe! Je to nesmírně osvobozující!

Zelený čaj a ginkgo biloba

Výtažky obsažené v listech jinanu dvoulaločného zlepšují paměť! Ano, to je dobře známé. Ony ale také podporují také průtok krve do mozku, tedy správný přenos nervových impulzů! Další, kdo hlídá, aby vaše emoční reakce fungovaly, tak jak mají, jsou polyfenoly. Ty naleznete právě v šálku dobře připraveného zeleného čaje. Dopřejte svému tělu obě zmíněné suroviny a mějte se lépe!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat