Prostreno.cz

Způsoby, jakými se dá využít zázvor ke zmírnění bolestí kloubů

Když se „ozve“ loket, rameno či zápěstí, máte ve zvyku ihned spolknout prášek na bolest? Měli byste vědět, že tahle první pomoc vám může přihrát migrénu nebo poruchy ledvin. Proč si nedáte zázvor, který je stejně účinný jako chemické léky?

Ve většině případů je bolest kloubů způsobena artritidou – tedy alespoň dle názoru lékařů. Ti zároveň poukazují na to, že toto autoimunitní onemocnění má až 100 různých forem, což je poněkud děsivá informace. Máte s pohybovým aparátem trable i vy? Pak se svou neduhu možná snažíte zmírnit farmaceutickými medikamenty, jež slibují rychlou úlevu. Pravda? Asi neděláte úplně dobře…

První pomoc s následky

Prášky známé pod zkratkou NSAID jsou protizánětlivé, takže bolest skutečně mírní. Rovněž snižují horečku a účinné jsou i při otocích. Na straně druhé s sebou nesou nežádoucí vedlejší účinky, včetně pálení žáhy, žaludečních vředů a vysokého krevního tlaku. Pokud jde o jejich dlouhodobou konzumaci, v sázce jsou podle některých odborníků také ledvinové či jaterní poruchy, migrény a alergie. Jak si ulevit bez rizika? To je úplně jednoduché – povolejte do akce závor!

Ochucovadlo, které vás trpět nenechá

Zázvor je přírodní léčivo, na něž lidé spoléhají již celá tisíciletí. Pravděpodobně to tak zůstane i v budoucnu, a to díky poznatkům dánské studie z roku 2012, jež byly zveřejněny v magazínu Arthritis. Vyplývá z nich, že zázvorový extrakt tlumí artritické bolesti a ztuhlost už po pár dnech pravidelného „užívání“. Experti se dokonce netají tím, že kořeněná léčba zabírá stejně jako dostupné léky proti bolístkám, pro které si chodíte do lékárny. Jak tento zázračný prostředek aplikovat v praxi?

Více možností, stejný efekt

Pro ty otrlejší se přímo nabízí pravidelná konzumace zázvoru – stačí si jeho čerstvě ukrojený plátek vložit do úst a chvíli ho jednoduše žvýkat. Tak jasně, že moc velká „chuťovka“ to není, ale na druhou stranu je to rychlé a snadné. Druhou možností je zázvorový čaj, který se dá „vylepšit“ medem či citronovou šťávou. Hodně účinná je také varianta s olejem. V hrnci zahřejte dvě polévkové lžíce olivového pomocníka z kuchyně, poté přidejte strouhaný zázvor, čímž vznikne jakási kaše. Tu si přikládejte přímo na postižené oblasti, úleva by se měla dostavit do několika málo minut.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat