Prostreno.cz

Zdravotní problémy z jezení u počítače

Ruku na srdce, kolikrát týdně jíte u počítače, nebo si večeři berete k televizi? Tento zlozvyk je velmi nezdravý, nejenže si tím celkově zkracujete život, ale také si můžete zadělat na spoustu zdravotních problému.

Kdo by to neznal, místo pauzy na oběd jste doháněli pracovní resty a ve zbylých 5 minutách se už jen spokojíte s bagetou z kantýny, kterou rychle zhltnete nad klávesnicí. Bohužel, se tento zlozvyk pěkně šíří a rozhodně v tom nejste sami. Proč je jídlo u počítače škodlivé a jak z toho ven?

Špatné trávení

Stravování se ve spěchu není vůbec zdravé pro naše trávení. V té rychlosti si nestíháme jídlo ani vychutnat, natož jednotlivá sousta správně rozžvýkat. Pokud tento zlozvyk děláte pravidelně můžete si zadělat na pěkné trávicí obtíže.

Ruku na srdce v těchto chvílích jsme nejen ve spěchu, ale také často ve stresu a tím si můžeme zadělat až na nepěkné žaludeční vředy.

Přejídání, které vede až k obezitě

Pokud se plně nesoustředíme na své jídlo, běžně se stane, že toho sníme mnohem více než naše tělo potřebuje. Zkrátka jen do sebe hltáme vše, co zrovna máme po ruce. Uvědomte si, že nejdříve po půl hodině od nasycení, se začne uvolňovat z vašich tukových buněk hormon sytosti leptin, který putuje do krevního řečiště až do mozku, kde jasně zvedne stopku a dá vašemu tělu signál, že už má dost. Pokud zhltnete něco ve spěchu, i když to byla velká porce, tak po pěti minutách máte stále hlad a v tu chvíli se často stává, že sáhnete po něčem nezdravém v podobě sušenek či slazených limonád.

Jídlo jako asociace

Pokud tento zlozvyk budete opakovat, pak si vaše tělo velmi snadno vytvoří asociaci. To na sobě můžete pozorovat například, když sledujete televizi. Pokud si k televizi vezmete jídlo či nějakou tu nezdravou pochutinu například brambůrky. Zkrátka jíte a jíte, dokud na talíři nic nezbyde. Tento jev se stává ze dvou důvodů, buď se natolik nudíte, že potřebujete zaměstnat ruce a pusu, nebo naopak jste tak zabraní do televize, že ani nevíte, kolik už jste toho snědli.

Mlsání u televize se pěkně těžko odnaučuje, je to jako byste byli závislí na cigaretách, ve vašem mozku je zakódované tak silné spojení, že budete mít neustálé nutkání se zvednout a jít si pro něco dobrého. V tomto případě pomůže jen pevná vůle, případně vaše tělo odvykat postupně. To znamená, dávat si na talířek jen malé porce a brambůrky vyměnit například za plátky zeleniny. Uspokojíte mozek chroupáním, ale nebudete alespoň přibírat na váze.

A jak přestat s jídlem u počítače?

Opět je to o cviku a disciplíně, myslete především na své zdraví, to máte jen jedno. Pokud i vaši kolegové v práci podlehli tomuto zlozvyku, zkuste navrhnout společné pauzy na oběd, krátkou přestávku na snídani či svačinku. Stmelíte tím nejen kolektiv, ale také prospějete svému zdraví.

Poobědvejte s rodinou či přáteli

Pokud je to možná naplánujte si oběd mimo kancelář a poobědvejte s rodinou či přáteli. Příjemná konverzace vás vytrhne nejen ze stresu z práce, ale lépe si vychutnáte každé sousto. A už se vám nestane, že byste druhý den nevěděli, co jste měli vůbec k obědu a jakou to mělo chuť.

Zdroj: www.healthylife.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat