Prostreno.cz

Co prý hrozí každému, kdo si dopřeje víno, pivo či panáka

Jste přesvědčení o tom, že kapka něčeho ostřejšího nemůže ničemu uškodit? Může. A jak! Pokud si „slzu“ alkoholu dopřáváte dennodenně, pohybujete se na hodně tenkém ledě. Jaké části těla to odnesou nejvíc?

O škodlivosti, nebo naopak prospěšnosti alkoholu se odborníci „handrkují“ spoustu let. Jedni tvrdí, že metla lidstva popíjená v rozumné míře zlepšuje paměť, reguluje cholesterol a mírní příznaky depresí, zatímco druhé taková tvrzení zvedají ze židle s tím, že na dně sklenky jeden nalezne akorát kocovinu a vážné zdravotní hrozby. K čemu se přikláníte vy? Buď jak buď, závěry nedávného výzkumu se světem pořádně zamávaly. A rozhodně ne v dobrém! Co prý hrozí každému, kdo si dopřeje víno, pivo či panáka?

Rakovina jako součást moku? Údajně ano

Poznatky jisté novozélandské studie, jež publikoval odborný magazín Journal of Addiction, nenechávají chladným vůbec nikoho. Nad vší pochybnost z nich totiž vyplývá, že zatímco příležitostné a hlavně malé množství „ohnivé vody“ může tělu opravdu přinést drobná pozitiva, v případě každodenní konzumace se značně zvyšuje pravděpodobnost jedné z nejobávanějších chorob dnešní doby. Každý vyznavač tekutin prodejných až od 18 let by tedy měl počítat s tím, že se v každé kapce nachází i hrozba rakoviny, konkrétně pak ústní dutiny, jícnu, hrtanu, tlustého střeva, prsu a jater. Alespoň takovou prognózu předpovídají experti!

Nebezpečí, které si nevybírá

„Ačkoli bylo provedeno mnoho výzkumů potvrzujících jisté přínosy alkoholu, naše zjištění jednoznačně potvrzují, že tyto výhody nejsou relevantní v porovnání s tím, jak tyto nápoje zvyšují riziko hned několika druhů rakoviny, a to o celých 40 %. Ukázalo se, že na tisícovku žen, jež pravidelně pijí sklenku vína denně, připadá 109 těch, co bojují s nádorem v prsu. To je bezpochyby alarmující informace,“ uvádí spoluautorka zmíněné studie Jennie Connor, která působí na novozélandské Univerzitě Otago. Proč je zrovna toto varování pro Čechy tolik zásadní? Může za to naše pověst, jež nás tak trochu předchází. Nebo spíše hodně!

Jsme pijani. A všichni to vědí

Podle posledních dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vypadá evropský žebříček týkající se spotřeby metly lidstva asi následovně. Nejvíce „za to umí vzít“ v Litvě, na druhém se místě se umístila Francie, přičemž třetí pozice náleží Česku. Nelichotivé statistiky rovněž sdělují, že průměrnému tuzemákovi staršímu 15 let „proteče hrdlem“ bezmála 12 litrů čistého alkoholu ročně. Kde se jen stala chyba? To je otázka, na kterou se jen stěží hledá odpověď.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat