Prostreno.cz

Nízkokalorické potraviny bez efektu přibírání

Kdo by neměl rád jídlo, viďte? Znáte ale takové, jehož množství se dá konzumovat dle libosti, aniž by to neohrozilo vaše tělesné proporce? Přesně taková kritéria splňuje kapusta, celer, hrášek nebo quinoa.

Když se řekne zima, skoro každý člověk si automaticky představí nějaké to kilo navíc. Tak samozřejmě, vždyť venkovním pohybovým aktivitám počasí vůbec nepřeje. Když se k tomu přidá ještě častá únava a brzké stmívání, vidina odpočinku na gauči je více než lákavá. Jenže opravdu musíte zákonitě přibrat, když v aktuálním období sport trochu zanedbáváte? Ne, pokud víte, co jíst. Z čeho váhové přírůstky nehrozí?

Kapusta, kamarád nejen do deště

Kapustě se vyhýbáte? Škoda. Tato zelenina je ve skutečnosti synonymem dobrého zdraví, takže byste rozhodně měli zvážit její zařazení do momentální stravy. Dodá vám totiž potřebné živiny, jmenovitě vitaminy skupiny B, dále také vitamin E, C a K. Jako bonus z ní načerpáte vápník, hořčík, fosfor, draslík a železo. Kapusta je schopná detoxikovat vaše tělo od jakýchkoli nečistot, zatímco přispívá k posílení imunity. A to nejlepší na konec? Dopřávat si ji můžete v libovolném množství, a to naprosto bez výčitek!

Dejte šanci celeru. Nejlépe ihned

Co se vám vybaví jako první, když se řekne celer? Možná vaše dětství a chvíle, kdy jste ho se znechuceným výrazem pečlivě vybírali z polévky. Ale ruku na srdce, neškodíte mu zbytečně? Vždyť vám může zprostředkovat širokou škálu prospěšných látek, jež vám zlepší celkovou kondici. Tuto potravinu typické vůně i chuti si odborníci navíc spojují s regulací cholesterolu i nižším rizikem rakoviny. Rovněž je prokázáno, že díky obsahu 50 různých sloučenin tlumí menstruační bolesti a mírní migrény. Věřili byste tomu, že ve 100 gramech celeru „číhá“ pouhých 16 kalorií?

Quinoa, vzácný poklad

Quinoa neboli merlík čilský je rostlina, jejíž domovinou je Jižní Amerika. Semena se tradičně používala jako obilnina a v moderním stravování se těší stále větší popularitě. A není se co divit! Jedná se o pochutinu, která je nejbohatší na bílkoviny, tedy alespoň ve srovnání s ostatními zrny. I tento gastronomický poklad je vřele doporučován, neboť pomáhá problémovému zažívání. A ano, patří na seznam nízkokalorických dobrot.

Hrášek, podceňovaná pochutina

Hrášek vypadá zcela nenápadně, ovšem jeho přínosy jsou bez nadsázky famózní. Obsahuje totiž spoustu vlákniny prospívající trávení, která podle lékařů významně snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Opomíjená luštěnina je rovněž nabitá vitaminy a minerály, jež zpevňují kosti, posilují imunitu, a pozor, zpomalují stárnutí. Na seznam pozitiv lze připsat i to, že šálek hrášku nabízí spoustu bílkovin, ovšem na stranu druhou zanedbatelné množství tuku i kalorií. Co říkáte třeba na „zelenou“ polévku či kaši?

Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/diet-and-weight/, https://www.cdc.gov/nccdphp/dnpa/nutrition/pdf/rtp_practitioner_10_07.pdf, https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-filling-foods






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat