Prostreno.cz

Šťáva z celeru je velice silným přírodním životabudičem

Zdánlivě obyčejná zelenina se spoustou překvapení. V kuchyni nabízí celou řadu využití, ale nejen tam! Bulvový, řapíkatý i listový celer jsou zdrojem mnoha vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Který druh celeru je pro vás nejlepší?

Celer obsahuje víc jak osmdesát různých, zdraví prospěšných vitaminů a minerálů. Asi to mnohé lidi překvapí, ale je v něm velmi mnoho „céčka“. To dělá z celeru ideální zbraň v boji proti chřipce a nachlazení. Pokud si dopřejete čerstvou celerovou šťávu, dodáte tělu značné množství tohoto vitaminu, který komplexně posiluje imunitu.

Celerové silice účinkují jako přírodní antibiotikum, zabíjejí bakterie, plísně v ústech, v žaludku a střevech. Zároveň léčí trávicí poruchy, nadýmání i průjmy. Celerová bulva také zlepšuje střevní peristaltiku (rytmické smršťování svalstva trávicího ústrojí), zbavuje střeva ochablosti a zácpy.

V listech této rostliny je k mání deset různých aminokyselin a vitaminy řady B. O listech je přitom známo, že jsou silně močopudné, proto se doporučují při potížích s močovými kameny. To ale není všechno. Hubnete? Pak pro vás máme jeden tip!

Pomoc při hubnutí

Řapíkatý celer je známý jako účinná pomůcka při dietě. Oba druhy této zeleniny obsahují jen velmi málo kalorií a pro všechny hubnoucí představuje bohatý zdroj kvalitních vitaminů. Pokud se chcete zbavit nechtěných faldíků, nemusíte radikálně měnit jídelníček, či zavádět nějakou drastičtější celerovou dietu. Denní menu obohaťte o syrový řapíkatý celer, celerovou šťávu, nebo tenhle zázrak jednoduše přidejte do salátů, pomazánek a polévek. Nejen, že vám kila dají sbohem, ale posílíte i libido!

Životabudič i afrodiziakum

Celer je od pradávna známý jako velmi účinné mužské afrodiziakum. K tomuto účelu se používají všechny jeho části – semeno, nať i bulva, a protože nejlépe působí v syrovém stavu, nejvhodnější je připravovat z něho čerstvě vylisovanou šťávu. Ovšem pozor, tato neprávem opomíjená zelenina se v lidovém léčitelství využívá i pro léčbu frigidity.

Navíc je pro množství vitaminů, které obsahuje, výborným životabudičem. Sklenice celerové šťávy po ránu poskytuje dostatek energie na celý den. Kromě všeho výše zmíněného, opich, jak se mu dříve také říkalo, posiluje nervy, napomáhá při odvodňování, snižuje krevní tlak, čistí játra a snižuje obsah cukru v krvi. A hranolky z něj připravené, chutnají prostě báječně!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/, www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.6492





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat