Prostreno.cz

Stopka nočnímu přejídání

Patříte k nočním jedlíkům? Omezujete konzumaci potravin po celý den jen proto, abyste si v noci mohli dopřát něco sladkého nebo slaného? Toto chování je známé jako syndrom nočního stravování, který patří k hlavní příčině obezity. Lze ho zastavit? No jistě! S trochou trpělivosti a těmito radami bude brzy po problému!

Studie zveřejněná v časopise The American Journal of Clinical Nutrition poukazuje na to, že noční jedlíci oproti svým vrstevníkům každý den konzumují o 300 kalorií navíc. Mezi hlavní příčiny nočního stravování přitom patří deprese, úzkost, nízký příjem kalorií přes den, přeskakování snídaně či nedostatek vody. Co se s tím dá dělat?

Identifikujte spouštěče

Začněte tím, že určíte, co vás dovede k tomu, abyste se v noci oddávali hodování. Je to opravdu hlad, nebo si něco potřebujete vykompenzovat po náročném dni v práci? Také sledování televize, čtení knihy nebo stresující studium může vyvolat touhu po jídle. Nejlepším způsobem, jak zjistit, v čem je problém, je jídelní deníček. Zapisujte si, co, proč a kdy jíte.

Zkontrolujte vaše hormony

Hlavní hormony, které rozhodují o tom, zda byste měli jíst nebo ne, jsou inzulin, ghrelin, leptin, kortizol a peptidové hormony. Jakákoli jejich nerovnováha, která vzniká i nesprávnými stravovacími návyky, může vést k pocitu hladu a přejídání. Chcete mít jistotu a hlavně jasno? Podstupte endokrinologické vyšetření.

Vyhoďte všechno nezdravé

Dalším krokem je dát vaší kuchyni zdravější tvář. Zbavte se nezdravého odpadu a sladkých pochoutek, udělejte si výlet do místního obchodu s ovocem a zeleninou. Zařaďte do své stravy víc bílkovin (ryby, kuře, vejce, houby, čočku, fazole, tofu a sójové kousky), zdravé tuky (olivový olej, avokádo, ghí, ořechy, semena, kokosový olej a olej z rýžových otrub), mléčné výrobky, bylinky a koření.

Snídejte

Vstaňte alespoň o 15 minut dřív a připravte si zdravou a vydatnou snídani, která popožene mozek a svaly, udrží vaši produktivitu a ostražitost. A také zabrání nočnímu přejídání. (Vydatná snídaně zajistí nasycení po dobu 2–3 hodin.) Zároveň pijte dostatek vody. Ta je důležitá už jen proto, že pomáhá zvyšovat metabolismus. Navíc někdy, když se dostaví žízeň, mozek situaci vyhodnotí jako hlad.

Nerozptylujte se při večeři

Odhoďte telefon a vypněte notebook i televizi, soustřeďte se výhradně na jídlo. Pokud skutečně vidíte, kolik toho sníte, máte šanci si množství potravin lépe ohlídat.

Relaxujte a meditujte

Jak již bylo zmíněno, pozdní noční jedlíci obvykle podléhají negativním emocím. Pokud jste i vystresovaní, ustaraní a v depresi, pravidelně meditujte a dělejte to, co milujete. Koníček vás může úzkosti a stresu zbavit.

Zdroj: www.healtlhline.com, www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat