Prostreno.cz

Zapomínané příčiny vysokého cholesterolu

Jste den co den doslova „přikovaní“ k židli nebo gauči? Už léta se marně snažíte přestat s kouřením? Pokud se navíc nestravujete podle zdravých pravidel, nedivte se, že váš cholesterol přesahuje bezpečné normy!

Lékaři praví, že optimální koncentrace cholesterolu v krvi je 150–180 mg/100 ml. V případě, že jsou jeho hladiny vyšší, s čímž se dle statistik potýká celá polovina tuzemské populace, se pomalu rozvíjí proces kornatění tepen, zatímco dochází k poruchám krevního oběhu. To může ochromit srdeční činnost a zvýšit tak pravděpodobnost infarktu, cévní mozkové příhody či anginy pectoris. Nemáte cholesterol „na hraně“ i vy? Obvykle za to mohou tito viníci!

Nevhodná strava jako strůjce katastrofy

Do ordinace kardiologa vás může „poslat“ jídelníček, v němž není nouze o nasycené tuky. A teď se přiznejte, jak často a v jakém množství konzumujete živočišné produkty, konkrétně pak hovězí, vepřové a telecí maso? V případě, že vám jsou sympatické i průmyslově zpracované potraviny obsahující kokosový a palmový olej, jste v rizikové skupině. A to by se nemuselo obejít bez následků…

Kouření. A to vážně!

Každý zřejmě tuší, že kouření si ze zdravím moc „netyká“. Jenže pozor, náklonnost k nikotinu neodskáčou jenom plíce, jak by se mohlo zdát. Cigaretový kouř obsahuje více než čtyři tisíce chemických látek, které se krevním transportem snadno dostanou do celého těla. Ďábelská směs vdechovaných škodlivin kromě jiného negativně ovlivňuje i produkci hormonů, tvorbu kostních buněk nebo schopnost sluchu. Jenže pozor, tento zlozvyk je také spojován se zvýšenou hladinou cholesterolu! Alespoň tak to naznačují závěry hned několika vědeckých výzkumů.

Sedavý životní styl. Netýká se i vás?

Trávíte každou volnou chvilku doma u televize? Tak to je špatně. Averze k jakékoli fyzické aktivitě se na vašem zdraví a celkové kondici může neblaze podepsat. Dokonce víc, než byste mysleli! Britští lékaři se na základě své studie domnívají, že sedavý způsob života zvyšuje nejen úroveň škodlivého cholesterolu, ale i depresí. Nechcete momentální příjemné počasí využít třeba k procházce na čerstvém vzduchu?

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat