Prostreno.cz

Koupete se v termální vodě. Tohle všechno můžete chytit

Termální voda je pro většinu lidí příjemnou formou relaxace. Ostatně, kdo by netoužil po prodlouženém wellness víkendu? Kromě pocitu znovuzrození si však vinou termálů můžete přivézt i nechtěný suvenýr!

Horké prameny slouží k rekreaci a odpočinku a jsou vyhledávanou turistickou atrakcí. Nicméně platí, že termální voda není chlorovaná, proto se v ní choroboplodné zárodky dokážou rychle množit. Pomáhá jim v tom teplo, přičemž situaci nezachrání ani přítomnost solí. Nejrozšířenější zdroj nákazy přitom představuje sám člověk.

Nejen nemocný, s otevřenými ranami, záněty očí či s průjmy. Každý jedinec, i ten zdravý, je osídlen množstvím patogenních mikroorganismů, které se dostanou do vody při nedodržování hygienických zásad! Podívejte se, jak předejít přenosu nepříjemných infekcí. A nepatříte právě vy do rizikové skupiny?

S kůží na trh

Svědění, pálení, šupinky nebo trhlinky na kůži. Máte-li na těle jakoukoli ranku, byť záděru, zvyšuje se pravděpodobnost, že si z lázní odnesete i něco víc než jen pěkný zážitek. Neplatí to však jen pro termály. Při návštěvě jakéhokoli bazénu by měla být kůže zdravá, bez poranění, zánětů, infekce a alergie. Před koupáním a po něm se osprchujte čistou vodou a následně pokožku hydratujte tělovým mlékem.

Samozřejmě nikdy nechoďte do společných prostor naboso, vždy noste přezůvky! V bazénu se lidé nejčastěji nakazí bradavicemi a plísňovým onemocněním pokožky a nehtů, jež se projevuje svěděním, pálením, tvorbou trhlinek a šupin. Postižení nehtů nebolí a v prvních fázích nevyvolává žádné potíže. Stejně tak bradavice jsou v začátcích velmi nenápadné a na jejich existenci vás upozorní až pozdější bolesti při chůzi. Přestože na pozoru by se měl mít každý, někteří osoby jsou náchylnější.

Varování pro těhotné

Ženy si z termální vody nejčastěji odnesou gynekologické záněty. Nejen kvasinkové infekce, kandidózy, ale také bakteriální vaginózy a různé jiné bakteriální a parazitární onemocnění. Zvlášť opatrné musí být těhotné! Ty by měly na lázně po dobu jiného stavu zapomenout. Vysoká teplota vody může způsobit krvácení, potrat či předčasný porod. Vnímavost těhotných na onemocnění je nejvyšší v prvních měsících těhotenství, kdy může i boj se slabší infekcí skončit potratem! Ovšem ani muži nejsou z obliga!

Pánské pokolení se sice tak snadno nenakazí, nicméně občas se to stává. Jde převážně o bakteriální záněty předkožky, takzvané balanitidy. Onemocnění způsobují kvasinky, bakterie, herpes viry a jiné patogeny. Náchylnější jsou diabetici, osoby se sníženou imunitou nebo s nízkou úrovní hygieny. U prostatiků hrozí, zejména při působení teplotních rozdílů, zánět prostaty, varlat nebo nadvarlat. I pánové by tedy po koupání v termální vodě měli používat na intimní partie antibakteriální mýdlo a v případě jakýchkoliv zdravotních problémů neotálet s návštěvou odborníka! Takže, jaká je prevence?

Vazelínový olej i tampony

Po vodních radovánkách se důkladně osprchujte a převlékněte se z mokrých plavek do suchých. I používání speciálních koupacích tamponů dokáže snížit riziko nákazy. Jsou totiž napuštěny vazelínovým olejem, který je vodovzdorný, tím znemožní jejímu proniknutí do pochvy. Další alternativou jsou probiotické tampony. Ty navíc obsahují různé druhy probiotik, které se uvolňují až při teplotě nad 37 °C a při dosažení určité vlhkosti.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat