Prostreno.cz

Efekt zdravého jídelníčku: Co s tělem udělá za hodinu a co za 12. týdnů?

Snažíme-li se zhubnout a měníme kvůli tomu svůj životní styl, jehož nedílnou součástí je zdravá strava a pohyb, většinou tak činíme, jelikož máme před očima ty úchvatné šaty, které by ovšem na naší současné postavě vypadaly jako špatný vtip. Málokdy přemýšlíme nad tím, jak úžasný přínos má tahle změna na náš organismus celkově.

Úbytek hmotnosti není jediný efekt zdravého životního stylu. Nadváha, případně obezita, s sebou nese spoustu zdravotních potíží, jež si ani nemusíte uvědomovat, protože mnohé z nich nemají žádné viditelné symptomy (vysoký krevní tlak, jemuž se právě z tohoto důvodu přezdívá „tichý zabiják“, vysoká hladina cholesterolu nebo cukru v krvi, které nezjistíte, aniž by vám lékař udělal krevní testy, apod.). Jenže vaše tělo těmito neduhy trpí, a to doslova.

Zjednodušeně řečeno – nadváha je v podstatě symptom toho, že nejsme zdraví (a že nežijeme zdravě). Pokud se budeme soustředit na zdravý životní styl (vyvážená strava a pohyb), půjdou kila dolů sama.

Účinek zdravé stravy na naše tělo je v podstatě okamžitý, alespoň to potvrzují některé studie. Co se tedy s naším organismem děje, když mu dodáváme živiny, jež potřebuje, a se všemi nezdravými pochoutkami se rozloučíme?

Po 15 minutách

Hned po první zdravé snídani, v první den našeho nového životního stylu, náš spokojený žaludek signalizuje mozku, že jsme nasycení. Protože všechny možné tělesné pochody a chemické procesy našeho organismu jsou po ránu velmi aktivní, využije tělo snídani beze zbytku – proto tak záleží na tom, co si naservírujeme. Pokud tedy vynecháte všechna nezdravá jídla a polotovary, jež řada z nás často snídá a které zahrnují např. obyčejný rohlík, salámy, cereálie plné cukru, ale bez jakékoli nutriční hodnoty, a nabídnete tělu kvalitní proteiny (vajíčka, sýry – s nimi ovšem opatrně, jogurt…), vlákninu (celozrnný chléb, čerstvé ovoce…) a kvalitní sacharidy (opět celozrnný chléb nebo ovesná kaše s čerstvým ovocem), nejenže se budete cítit nasyceni ještě dlouho, ale dodáte svému organismu spoustu potřebných látek, díky nimž se mu bude po celý den mnohem lépe fungovat. Vy budete mít mnohem více energie a odpadnou i případné zažívací potíže, jimiž řada lidí s nadváhou trpí.

Po 3 hodinách

Vaše tepny a žíly, respektive jejich stěny, se dostatečně roztáhnou, díky čemuž dojde k zefektivnění krevního oběhu – cévy tak budou moci dodat více krve vašim tkáním a orgánům, které budou mnohem lépe fungovat. To se mimochodem týká i vašeho mozku. Díky většímu okysličení tohoto orgánu nebudete tak unavení a budete se mnohem lépe soustředit na úkoly, jež vás přes den čekají.

Po 6 hodinách

U cév ještě chvíli zůstaneme. Začne vám v nich totiž kolovat HDL cholesterol (to je ten „hodný“) a vyžene z krve LDL cholesterol (ten „zlý“). Je to samozřejmě velmi zjednodušeně řečeno, ale můžete si LDL cholesterol představit jako takový poštovní vůz, který po našich tepnách a žílách trousí balíky, čímž je velmi efektivně ucpává (a člověku pak hrozí vážné kardiovaskulární potíže), a HDL cholesterol je jakýsi čisticí vůz, jež cévy uklízí.

Po 12 hodinách

Po této době vaše tělo konečně začíná pěkně spalovat tuk, který máme uložený v nejrůznějších tukových polštářích. Bere si z něho totiž energii potřebnou k fungování. Normálně, ještě před tím, než jste začali se zdravým životním stylem, jste svému organismu dodávali příliš mnoho cukru a tak mělo vaše tělo co dělat, aby jej všechen zpracovalo, a už nemělo energii a čas zabývat se procesy vedoucími ke spalování tuků. A ty končily v nevzhledných záhybech na břiše, bocích apod. Dnes ovšem – díky vyvážené stravě – však funguje spalování tuků efektivně.

Po 16 hodinách

Po 16 hodinách prvního dne zdravého životního stylu vašemu tělu dopřejete zdravý a hlavně posilující spánek. Nemusí se totiž zabývat trávením všeho toho nezdravého jídla a neřeší, jak naloží se všemi těmi chemikáliemi, jež jste mu přes den „dopřáli“. Může konečně opravdu odpočívat a čerpat energii na další den.

Po 24 hodinách

Po uplynutí jednoho jediného dne můžete poprvé pozorovat úbytek hmotnosti, a to až o 1 kilogram. Není to sice tím, že byste měli méně tuku, ovšem vaše tělo přestalo zadržovat vodu a začalo se zbavovat nejrůznějších toxinů.

Po 3 dnech

Vašemu tělu začíná docházet, že se situace mění k lepšímu, začne účinněji hospodařit s tuky, nastartuje proces hubnutí. Navíc se k dobrému začnou (sice pomalu, ale jistě) obracet i hodnoty vašeho krevného tlaku, hladiny cholesterolu či cukru v krvi. A to je rozhodně dobrá zpráva.

Po 1 týdnu

Hladina LDL cholesterolu ve vaší krvi znatelně poklesla, naopak máte dostatek nejrůznějších vitaminů, minerálů či antioxidantů. Cítíte se mnohem lépe než kdy dříve – nejste tak unavení, lépe se soustředíte, přestali jste se zadýchávat, když máte vyjít 5 schodů ke vchodu do domu. Mnohem lépe vám funguje zažívání. A navíc byste měli být lehčí o 2 až 3 kila!

Po 2 týdnech

Pokud vám byl dříve diagnostikován vysoký krevní tlak, kontrolní měření by mělo ukázat hodnoty o něco nižší. Stále platí, že kondice vašeho těla se den ode dne zlepšuje, vaše váha ukazuje přibližně o 4 až 5 kilogramů méně než na počátku.

Po 1 měsíci

Vaše tělo už konečně nemusí odbourávat nejrůznější toxiny z fast foodů, sladkostí, polotovarů apod. Hladina vašeho LDL cholesterolu by touhle dobou mohla klesnout až o 30 %, což je ostatně obdobný výsledek, jehož dokážou dosáhnout léky na snížení cholesterolu (věřte, váš organismus bude mnohem vděčnější, když LDL snížíte touto, přírodní a zdravější cestou).

Po 6 týdnech

Teď už se efekt zdravého životního stylu projeví i navenek – budete si totiž moci koupit o číslo menší oblečení! Vaše váha jde stále dolů, i když ne tak překotně jako v prvních týdnech. Nicméně není výjimkou, kdy lidé za 6 týdnů (zdravě, nikoli pomocí nesmyslných diet) shodí až 8 či 10 kilogramů (pokud k nim nepatříte, nepanikařte, každý organismus funguje jinak). Nadále se upravují vaše krevní testy.

Po 12 týdnech

Hladina LDL cholesterolu, triglyceridů, cukru i inzulinu ve vaší krvi by se měly blížit normálním hodnotám, typickým pro zdravé lidi. Máte mnohem více energie, lepší fyzičku. Cítíte se mnohem zdravější než kdy dřív. A bude se to i nadále zlepšovat, proto by byla věčná škoda vrátit se zpět k dřívějšímu životnímu stylu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat