Prostreno.cz

Smažené potraviny jsou hrozbou pro jinak zdravé tělo

Krásně voní, skvěle vypadají a už jen při letmém pohledu na ně se vám sbíhají sliny. Křupavá kuřecí křidélka, řízečky, ale i sladké smaženky s tvarohem jsou lákadlem, kterému ne každý odolá. Jak často si je můžete dopřát, aniž by se to negativně podepsalo na vašem zdraví?

Český statistický úřad vyčíslil, že Čech za rok průměrně sní 759 kilo jídla. Světová zdravotnická organizace (WHO) však varuje, že lidé až příliš často konzumují tučné, mastné a smažené potraviny. Právě dobroty, zvlášť ty obalené v trojobalu a těstíčkách, navíc smažené na nezdravých olejích, jsou sice křupavé a voňavé, ale taky zrádné. Vlastně není divu, že jim odborníci na výživu nefandí.

Co všechno je špatně?

Když jídlo jde do pánve, nasaje spoustu oleje, který je shodou okolností čistým tukem. Vzhledem k tomu, že pouze jedna polévková lžíce oleje na vaření obsahuje 14 gramů tuku a 120 kalorií, může pravidelná konzumace smažených sýrů, hranolek a řízků způsobit nárůst hmotnosti. A nejen to. Kvůli nim do těla dostanete i dvojnásobnou dávku sodíku a rafinovaných sacharidů. V překladu to znamená několik dalších hrozeb.

Riziko srdečních onemocnění

Výzkum zabývající se zdravím a potravinami jasně odhalil nemalé „vedlejší účinky“. Tentokrát si vědci vzali k ruce 17 studií a zdravotní záznamy 562 445 lidí. Ve svých závěrech, které uveřejnil časopis Heart, poukazují na to, že ti, kdo nejvíce jedí smažené jídlo, mají o 22 procent vyšší pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění. Tedy aspoň v porovnání s ostatními. Dotyční rovněž inklinují k výskytu závažné kardiovaskulární příhody, jako je mrtvice nebo srdeční selhání. Situace přitom vůbec není růžová.

Při jakém množství se tělo bouří?

Ukázalo se, že pouze jedna dávka týdně (ekvivalent střední porce hranolků v rychlém občerstvení) zvyšuje riziko koronárního onemocnění srdce a zároveň i mrtvice, a to o dvě až tři procenta.

„Na vině je velké množství potravinového tuku, přebytečné energie a trans-mastných kyselin ze smažených potravin,“ říká spoluautor studie Fulan Hu, docent veřejného zdraví z čínské univerzity sídlící ve městě Šen-čen s tím, že se při smažení potravin za velmi vysokých teplot produkují sloučeniny, které podporují zánět a oxidační stres. Když už tedy smažit musíte, držte se bezpečnostních pravidel.

Nelitujte vyšší ceny za olej

Nejprve vyberte ten správný olej. K těm vhodným patří řepkový nebo slunečnicový, neboť mají vysoký kouřový bod. Olej, s jehož množstvím to nepřehánějte, důkladně rozpalte, aby jídlo, ideálně s minimem strouhanky a mouky, na pánvi strávilo co nejméně času. Přebytečný tuk odsajte papírovým ubrouskem.

Zdroj: www.who.org, www.verywellhealth.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat