Prostreno.cz

Horké nápoje posilují naši obranyschopnost

Dokáže svařené víno zahřát zevnitř? Jaký čaj je dobrý při kašli a rýmě? Kolik šálků kávy denně je v pořádku? Všechno, co vašemu tělu udělá v zimě dobře, vám představíme.

Samozřejmě i v zimě byste měli dbát na dostatečný přísun tekutin, protože topení „vysušuje“ sliznice, které tvoří ochrannou bránu pro náš nos a ústa před bronchiálními onemocněními. A pokud jsou dostatečně zvlhčené, mohou nás účinně bránit proti virům a bakteriím.

Čaj

Čaji se připisuje vysoká podpora našeho zdraví. Z nejčastějších druhů jsou nejoblíbenější černý, zelený a citronový čaj. Tímto způsobem dodáváme do těla vitaminy a minerální látky.

A pokud se o slovo přihlásí nachlazení, pak je sklenice horkého citronového čaje velmi dobrý a účinný domácí prostředek proti bolesti v krku a kašli.

Recept na citronový čaj:

Uvařte 750 ml vody, vymačkejte dva citrony a spolu s dužinou dejte do konvice. Přelijte horkou vodou. Osladit můžete trochou medu.

Káva

Dokonce i káva, samozřejmě pitá s mírou, má pozitivní účinky na naše zdraví. Ranní káva například díky obsaženému kofeinu zaručuje osvěžující účinek pro naše tělo i mysl. Kofein nám pomáhá rychleji dosáhnout větší výkonnosti, protože je mozek mnohem lépe prokrvován. Dokonce vědci zjistili, že káva dokáže snížit riziko výskytu srdečních onemocnění. Ale pouze pokud denní dávka nepřekročí tři šálky.

Svařené víno

Dát si skleničku svařeného vína po procházce za chladného zimního odpoledne – co by mohlo znít lépe, že? Ale pozor – svařené víno náš imunitní systém oslabuje! Díky alkoholu se nám rozšiřují cévy a my mrzneme na prstech na rukou a nohou více než předtím. Alkohol dokonce brzdí část našich bílých krvinek, které mají na starost právě imunitu. A konečně svařeným vínem se opijete rychleji než vínem, nemluvě o negativním dopadu alkoholu na naše játra.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat