Prostreno.cz

U meduňky je třeba dát si pozor na interakci s léky

Voňavá, silná, léčivá, ale taky trochu záludná. To je meduňka. V čem pomůže a kdy naopak ublíží? Jestli netrpíte alergickými reakcemi, ihned se vrhněte do zpracování jejích přebytků. Chutný likér ocení každý!

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je kouzelnou bylinkou vonící po citronu, která pochází ze stejné rodiny jako máta. Přirozeně obsahuje různé aktivní sloučeniny, jako je kyselina rozmarýnová, flavonoidy a triterpeny. Meduňka je původem z jihovýchodní Evropy, Středomoří, Íránu a Střední Asie, ve starověkém Řecku a Římě se používala k léčbě ran.

Úleva od stresu i nadýmání

Dnes je známá hlavně pro své uklidňující účinky na psychiku, zažívání a plynatost. Bojuje proti volným radikálům, působí antivirově, napomáhá koncentraci a spánku. K dispozici je v čerstvé či sušené formě (jako nálev či čaj), krému (masti) a tinktury.

Co se týče dávkování, tak u jednoho šálku čaje je to 1,5 až 4,5 gramu listů ve 150 ml vody, u krému se aplikuje 1 % extraktu v poměru 70:1 na postiženou oblast (oblasti), a to 2 až 4krát denně po dobu až dvou týdnů. Tinktura se pak užívá v množství 2 až 6 ml 3krát denně. A co když doporučované hodnoty překročíte?

Meduňkou se nelze předávkovat

Rostlina je bezpečná a nežádoucí účinky jsou minimální. U některých jedinců však může způsobit alergické reakce, kupříkladu podráždění kůže. Taky dochází k útlumu aktivity, zvlášť pokud dotyčný užívá sedativa. Bylinka totiž jednoduše ještě víc podpoří jejich účinky. Známá je i tím, že v některých případech interaguje s léky na štítnou žlázu.

Než začnete tuhle mocnou rostlinku užívat, poraďte se se svým lékařem o dávkování a bezpečnosti. Zvlášť u žen, které jsou těhotné nebo kojí, meduňka není vhodná. Při nákupu doplňků stravy, které Melissu officinalis obsahují, je důležité zkontrolovat data na štítku a informovat se o množství procenta kyseliny rozmarýnové v produktu.

Extrakt může být například v poměru 5 : 1, což znamená, že běžný doplněk stravy je třeba i pětkrát silnější než samotná bylina. Pokud letos máte meduňky nadbytek, a žádnou alergií netrpíte, již teď začněte pracovat na chutném vánočním dárku pro své blízké.

Likér, který ohromí svou chutí

Připravte si 200 g čerstvých listů meduňky, 1 kg cukru (pro ty, kdo nejsou příliš na sladké, se může množství snížit), 0,5 l vody a 1 l alkoholu (ideálně 70 %). Omyté listy vložte do jednoho hrnce, do druhého nalijte vodu, přisypte cukr, roztok přiveďte k bodu varu a nechte ho vychladnout.

Studeným základem přelijte připravené listy, zakryjte pokličkou a 24 hodin si hrnce nevšímejte. Druhý den přilijte alkohol, promíchejte, směsí naplňte skleněné lahve (třeba ty zavařovací) a likéru dejte čas na vyzrání – aspoň 4 měsíce a déle. Nakonec ho přeceďte a vlijte do okrasnějšího skla. Likéru sluší hezká etiketa a ozdobná mašle.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575928/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat