Prostreno.cz

Proč je mi pořád zima?

V tomto ročním období není vůbec s podivem, že jsme věčně promrzlí. Ovšem pokud jste jediní, kdo neustále pouští topení na nejvyšší výkon, zatímco vaše rodina či kolegové pak v místnosti padají horkem, kdo se neustále choulí do teplých svetrů a nikdy se nemůže zahřát, můžete mít i jiný důvod pro zimomřivost, než je studené počasí.

Jaké příčiny může mít neustálý pocit zimy?

Porucha štítné žlázy

Jednou z možností je málo aktivní štítná žláza. Raději se proto svěřte svému lékaři, který zváží další vyšetření a krevní testy.

Nedostatek železa

Železo hraje nezbytnou roli v transportu kyslíku buňkám našeho těla. Pokud jej nemáte dostatečné množství, pak – zjednodušeně řečeno – nemají vaše buňky dostatek energie a vy se mimo jiné cítíte, jako byste se nedokázali zahřát. Zkuste proto do svého jídelníčku zařadit potraviny bohaté na tento minerál (červené maso, játra, špenát apod.), případně si v lékárně kupte doplňky stravy obsahující železo (pozor, nepřekračujte doporučenou denní dávku). Pokud se situace nezlepší, svěřte se svému lékaři (nedostatek železa se dá zjistit při běžných krevních testech).

Málo spánku

Nedostatek spánku ovlivňuje náš nervový systém, jenže je kromě jiného odpovědný i za správné fungování naší termoregulace. Odborníci udávají, že ideální délka spánku by se měla pohybovat mezi 7 až 9 hodinami denně. Abyste zjistili, jak moc spánku vaše tělo potřebuje, zkuste si všímat, kolik hodin prospíte, když vás ráno nevytrhává ze snů budík (nebo děti).

„Líný“ krevní oběh

Máte-li neustále prochladlé ruce a nohy, možná je na vině váš krevní oběh. Pokud často v těchto tzv. koncových částech těla cítíte i brnění, mravenčení, nebo dokonce bolest, určitě se svěřte svému lékaři. Jinak můžete pro lepší prokrvení zkusit zvýšit příjem hořčíku.

Kvasinková infekce

Infekce způsobená kvasinkami (především ta neléčená) může pro náš organismus znamenat poměrně významnou zátěž, a to i pro hypotalamus, který se podílí na termoregulaci těla. Kromě klasické léčby kvasinkové infekce, jež vám předepíše lékař, můžete svému uzdravení pomoci i braním probiotik a výrazným snížením příjmu cukru.

Vyčerpání

Fyzická i psychická zátěž umí narušit chod našeho organismu na mnoha úrovních – a termoregulace není výjimkou. Dlouhodobý stres, nedostatek odpočinku, starosti, smutek apod. mohou zapříčinit právě i neustálý pocit chladu. Těžko se v dnešní době můžete zcela vyhnout stresu a shonu, ale naučte se alespoň opravdu účinně relaxovat!

Přílišná štíhlost

Je to jednoduché – jistá vrstva tuku má člověka chránit před chladem (ostatně podívejte se na zástupce zvířecí říše, i oni vždy na zimu nabírají tukové zásoby, aby nezmrzli). A tak pokud vám jakýkoli tuk chybí, je logické, že neustále mrznete a máte problémy se zahřát. Zkuste si přepočítat svůj body mass index (BMI). Rozhodně by neměl být nižší než 18,5.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat