Prostreno.cz

Domácí prostředky k léčbě oteklých nohou

Všimli jste si v poslední době, že jsou vám těsné, ponožky, kalhoty i boty? Pokud vás trápí oteklé nohy, zkuste tyhle triky!

K příčinám otoků nohou, které jsou známé také jako periferní edémy, patří dlouhé sezení či stání, nadměrná konzumace slaných potravin, zavodňování organismu před menstruací nebo během těhotenství. Důležitou roli ovšem hraje i životospráva. V případě, že můžete vyloučit problémy s ledvinami, zranění, infekci či záněty kloubů, tak za otoky stojí nadváha, alkohol, kouření a některé léky, kupříkladu antidepresiva či medikamenty na diabetes. Naštěstí existuje několik jednoduchých domácích triků, které mohou pomoci.  

Nohy ponořte do vlažné lázně

Nohy ponořte do kbelíku s vlažnou, nikoli horkou, vodou a přidejte trochu soli. Ideální je například sůl himálajská, která se řadí mezi nejčistší a nejkvalitnější na světě. Obsahuje spoustu prospěšných minerálů, jako je kalcium a železo, které se skrze pokožku dostávají do těla. Její protizánětlivé vlastnosti otok zklidní. Lázeň, do které se dá přidat i pár kapek čajovníkového oleje (tea tree), jež taktéž působí proti otokům, si dopřejte dvakrát denně.

Vykoupejte se s grapefruitem

Grapefruitový esenciální olej snižuje bolest a otoky, protože vyniká antioxidačními vlastnostmi. Zároveň působí protizánětlivě a diureticky. Z tohoto důvodu přidejte pár kapek grapefruitového esenciálního oleje do koupele a minimálně 15–20 minut v ní relaxujte.

Využijte sílu melounu

Máte-li tu možnost, nohy zvedejte nad úroveň srdce. Lehněte si na zem nebo na postel a dolní končetiny opřete o zeď. Za ideální dobu se považuje 30 minut minimálně dvakrát denně. Souběžně s tím do své stravy zařaďte melouny. Tyto plody jsou přírodními diuretiky, pomáhají tudíž snižovat zadržování tekutin v těle. Také omezte slaná jídla a noste kompresní punčochy.

Buďte v pohybu

Při dlouhých jízdách dopravními prostředky měňte polohy a zastavujte na přestávky tak často, jak jen můžete. Zůstaňte aktivní a zaměřte se na protahování a pohyb nohou. Také se vyhněte nošení podvazků a jiných omezujících oděvů kolem stehen a snižte svoji tělesnou hmotnost. Pokud zaznamenáte další příznaky, zejména bolest nohou, dušnost, závratě, horečku, zvracení nebo extrémní únavu, okamžitě kontaktujte svého lékaře.

Zdroje: www.thehealthsite.com, www.mayoclinic.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat