Prostreno.cz

Už nikdy nechci zase přibrat. Jak si udržet váhu?

Pokud se vám podařilo zhubnout, je za vámi první část úspěchu. Protože upřímně řečeno, samotné hubnutí není to nejtěžší – mnohem složitější je udržet si nově nabytou postavu i do budoucna.

Spousta žen sice shodí klidně i několik desítek kilogramů, ale po pár měsících se opět nebezpečně začne blížit své původní postavě. A to není nic příjemného ani pro jejich organismus, ani pro jejich psychiku.

Jak se takovému začarovanému kruhu vyhnout?

Nový začátek

Vůbec nejdůležitějším krokem je samozřejmě navždy se rozloučit se starým životním stylem – není možné několik týdnů či měsíců „držet dietu“, zhubnout a pak se vrátit ke starým návykům. To je cesta do pekel. Musíte se naučit, že to, co jste nazývala dietou, už dávno dieta není – nyní je to váš (celo)životní styl, případně jakási předehra k novému, zdravějšímu životnímu stylu. Pokud se jej budete držet, už nikdy nebudete muset pustit dietu do svého života.

Promyšlený pohyb

K udržení vysněné postavy patří samozřejmě i dostatek pohybu. Abyste se nemusela obávat jojo-efektu, je ideální sportovat pětkrát týdně hodinu. Pokud ovšem nemáte tolik času, abyste si mohla vyhradit pro fyzickou aktivitu celých 60 minut, klidně si sport rozdělte do několika kratších časových úseků (nejkratší doba by však měla být 20 minut, kratší už je bez efektu). Nebaví vás jedna pohybová aktivita? Klidně kombinujte dle libosti – ale rozhodně se hýbejte!

Pravidelné vážení

Každý týden byste měla vystoupat na váhu a porovnat svou hmotnost s předchozími měřeními. Nepanikařte, pokud zaznamenáte lehké výkyvy v řádech jednoho až dvou kilogramů, tělesná hmotnost závisí na spoustě faktorů, u žen mimo jiné i na menstruačním cyklu (v určité fázi vaše tělo například zadržuje vodu apod., takže můžete být o něco těžší než v jiné fázi). Počet kilogramů si nicméně zapisujte, abyste měla přehled. Varovný je především pomalý, ale stabilní nárůst kil – signalizuje, že něco děláte špatně a jste na cestě k jojo-efektu.

Mimochodem, pokud opravdu sporujete, může se stát, že nabíráte svalovou hmotu, ale netloustnete, ačkoli ručička na váze ukazuje něco jiného. Svaly jsou zkrátka těžší než tuk, a tak pro jistotu sáhněte po starém dobrém krejčovském metru a pravidelně přeměřujte objem pasu a boků.

Velká snídaně

Snídaně jsou základem shazování přebytečných kilogramů, ale také udržení si nově nabyté postavy. Pořádná snídaně bohatá na sacharidy a především proteiny jsou totiž skvělou prevencí tzv. vlčího hladu! Takže rozhodně nepodceňujte její přípravu!

A „velké“ vaření

Nespoléhejte se na oběd z kantýny, restaurace nebo samoobsluhy – prostě si jídlo připravujte doma a do práce si jej berte v krabičce. Budete tak mít naprostou kontrolu nad tím, co jíte – žádné skryté tuky nebo cukry, žádné konzervanty, stabilizátory apod. Nevymýšlejte žádné složitosti, a pokud nemáte přes týden čas každý večer vařit, zkuste si připravit několik porcí o víkendu a schovejte je do mrazáku.

Nová kuchyně

Tedy ne doslova, samozřejmě. Ovšem menší změny v nádobí se hodí – velké talíře používejte jen na ovoce a zeleninu, malé na hlavní jídla. Nakupte velké příbory a pořiďte si asijské hůlky (a používejte je, samozřejmě).

Výměna rukou

Když už podlehnete svodům nějaké té „zakázané“ dobrůtky (občas prostě zahřeší každý), snažte se manipulovat s ní pouze tou rukou, která není vaší dominantní (tak například jste-li pravák, lovte v balíčku chipsů pouze levou rukou) – vědci se dušují, že toho nesníte tolik.

Investice do nového já

A to nejlepší na konec. Když už jste zhubla, je přeci potřeba se za to pořádně odměnit! Investujte do nového ošacení. I to je poměrně silnou motivací, když přijde na udržení postavy. Protože když už máte skříň plnou úžasných kousků ve své vysněné velikosti, nebyla by věčná škoda o ně zase přijít?
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat