Prostreno.cz

Jídlo bez stresu zaručí dlouhodobý efekt štíhlosti

Jste zklamaní z opětovně z toho, že představu vysněného těla nelze skloubit s každodenními stravovacími návyky? Pak vyzkoušejte naši „ne-dietu“!

Mnoho žen se tématem diet zabývá bohužel už od mládí. Existují ženy, které celý život drží dietu a ze strachu z jojo efektu rozdělují všechna jídla do dvou kategorií: „dobrá“ a „špatná“. Tím se odcizují vlastnímu tělu a dalo by se také říci, že trpí jistou poruchou příjmu potravy.

Alternativní výživové koncepty, díky kterým budete zdraví

Jak můžete vy osobně čelit tomuto negativnímu vývoji? Bez ohledu na to, kolik dietních trendů může existovat, v současnosti se prosazuje stále více alternativních výživových konceptů. Středomořská dieta například není hladovka, ale zdravá a pestrá strava, která vás dlouhodobě udrží štíhlou a fit.

Už žádný stres při jídle

Ani u „ne-diety“ nejde o počítání kalorií, omezení všech sacharidů na minimum nebo stravování pouze v určitou dobu jako při přerušovaném půstu. „Ne-dieta“ je o opětovném spojení s vlastním tělem a stravování bez stresu. Základem jsou dva pojmy – všímavost a intuice.

Tato výživová filozofie „Intuitive Eating“ nebo „Non-Dieting“, jak ji Američané nazývají, vybízí lidi, aby znovu věnovali pozornost vlastnímu tělu a jeho signálům. To zahrnuje pozorné sledování pocitu hladu: Kdy máte hlad? Po čem máte hlad? Proč byste si právě teď dali raději cheeseburger a ne rajčatový salát?

Jídlo jako lék na duši

Jídlo se často nepoužívá k utišení hladu, ale jako lék na frustraci nebo nudu. Touha po zmrzlině nebo čokoládě nemá nic společného se kručením v žaludku. Často se snažíme nahradit pocit nebo zahnat vzpomínku jídlem. Před jídlem byste si proto měli položit tyto 4 otázky: Jsem šťastný? Jsem naštvaný? Jsem osamělý? Jsem unavený?

Podle odpovědí můžete přehodnotit pokrm na talíři. Za zhřešení od plánu byste se však nikdy neměli trestat. 

Výhody i bez diety

V „intuitivním stravování“ nemá jídlo jako takové žádný negativní význam – na rozdíl od většiny ostatních diet. „Ne-dieta“ tedy není dieta. Pozitivní vliv na psychiku se projevuje celkově zlepšeným zdravotním stavem, sníženým cholesterolem a krevním tlakem. Ne-dietou můžete zmírnit i mírné formy deprese.

Zdroj: www.elle.de/abnehmen-fitness-non-diaet-gesunde-ernaehrung





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat