Prostreno.cz

Konec s předvánoční únavou: 5 rad, jak se dostat do formy díky jídlu

S předvánočním stresem a sychravým počasím na nás útočí také všudypřítomná únava. Pocit nedostatečné výkonnosti často pramení z našeho způsobu života během podzimu a zimy. Obvykle totiž konzumujeme těžká, masitá jídla a zapomínáme na doplňování ovoce a zeleniny. Navíc kvůli studenému a nevlídnému počasí mnoho z nás omezuje pohyb. Jak v tomto období přelstít pocit únavy a dostat se opět do formy?

1. Načerpejte vitamin D

Vitamin D se tvoří v naší pokožce působením slunečního záření. Tato tvorba je možná zejména v jarních a letních měsících, přes zimu naopak tělo čerpá vitamin D z nahromaděných zásob. Proto bychom měli svému tělu vitamin D doplnit. Přispívá totiž k normální funkci imunitního systému a k udržení normální činnosti svalů a stavu kostí. Jako jeden z mála vitaminů jej nenajdeme v listové zelenině. Vitamin D se získává jen ze slunečního záření anebo z ryb. Protože však přes zimu všechny zásoby vitaminu D spotřebujeme a ryby nekonzumujeme v dostatečném množství, je vhodné doplnit jej ve formě doplňků stravy.

2. Zbavte se škodlivých látek v těle

Naše tělo je zaplaveno množstvím škodlivých látek. Právě kvůli nim se můžeme cítit velmi unavení, ve stresu a můžeme být také náchylnější k nemocem. V rámci očištění těla od těchto škodlivin je velmi dobré posílit játra a jejich činnost. Právě játra totiž stojí za úspěšnou detoxikací našeho organismu. K jejich posílení jsou vhodné například výtažky či čaj z ostropestrce mariánského.

3. Nezapomeňte na pohyb a tekutiny

Ani v podzimním a zimním období bychom neměli zapomínat na pohyb. Během něho se totiž vylučuje hormon serotonin, který zbavuje naše tělo stresu, úzkosti a špatné nálady. Vhodná je jakákoli pohybová aktivita – od běhání, přes návštěvu fitness centra nebo tanec až po klidné procházky v přírodě. Díky nim si můžeme dopřát chvilku sami pro sebe, která nám prospěje v každodenním boji proti stresu. V souvislosti s pohybem je nutné nezapomínat také na dostatečný příjem tekutin, denně bychom měli vypít alespoň dva litry vody, čaje či minerálky.

4. Pomozte si vitaminy C i B

Proti únavě je možné bojovat celou řadou prostředků. Mezi ně patří například vitamin C, který je možný najít v šípku, kapustě, brokolici a zelí. Podobně bychom měli do jídelníčku zařadit zdroje vitaminů skupiny B, tedy například vnitřnosti, pšeničné klíčky, pivovarské kvasnice nebo luštěniny. Vitamin C a vitaminy skupiny B přispívají k normálnímu energetickému metabolismu a ke snížení míry únavy a vyčerpání.

5. Zajistěte si dostatečný příjem koenzymu Q10

Koenzym Q10 je látka, kterou je naše tělo schopno si do značné míry vytvořit samo. Její nedostatek však může vést nejen k nemocem srdečního aparátu, ale také k poklesu výkonnosti a odolnosti organismu a orgánů. Proto je vhodné koenzym do těla průběžně doplňovat. Ještě ve věku kolem 20 let jsme s tvorbou koenzymu Q10 soběstační. Už ve 40 letech však srdce umí vytvořit pouhých 68 % původního obsahu koenzymu a v 80 letech klesne produkce pod polovinu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat