Prostreno.cz

Bramborová šťáva je podceňovaným prostředkem plným živin

Brambory se nehodí jen na vaření, hoďte je do odšťavňovače. Pročistíte tělo a zhubnete!

Šťáva, která pochází ze syrových brambor, obsahuje řadu živin, včetně vitaminů B a C, draslíku, vápníku, železa, fosforu a mědi. Jak působí na organismus?

Posiluje imunitní systém

Brambory obsahují značné množství vitaminu C, jak již bylo uvedeno. Ten bojuje proti nachlazení a infekci, urychluje hojení ran a pomáhá posilovat imunitní systém (1). Pravidelná konzumace bramborové šťávy je tak preventivním opatřením, které tělo chrání proti nemocem.

Zmírňuje artritidu

Bramborová šťáva má úžasné protizánětlivé účinky, jež zmírňují většinu druhů bolesti spojené s otokem, zánětem nebo zarudnutím. Předpokládá se, že léčí artritidu a další bolesti kloubů a zad (2), což věděly už i naše babičky. Ty si pokládaly syrové brambory přímo na postižená místa.

Léčí žaludeční vředy

Bylo zjištěno, že bramborová šťáva poskytuje gastrointestinální ochranné účinky a je užitečná při léčbě žaludečních vředů (3). Funguje také jako antibakteriální probiotický nápoj.

Detoxikuje játra a žlučník

Bramborový nektar představuje jeden z nejlevnějších způsobů čištění jater a žlučníku. Nejlepších účinků se dočkáte, pokud malou skleničku tohoto nápoje vypijete zhruba 30 minut před snídaní, tedy na lačný žaludek.

Snižuje cholesterol

Brambory obsahují základní živiny, jako jsou vláknina a vitaminy A, B-komplex a C. Tyto živiny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v těle.

Ulevuje od migrény

Čelo a spánky potírejte bramborovou šťávou. Traduje se, že to zmírňuje migrénu, ačkoli na toto téma dosud nebyl proveden žádný vědecký výzkum.

Dává střeva do pohybu

Brambory patří k zásobárnám vlákniny, živiny, která se spojuje s funkčností zažívacího systému. Vláknina v potravě může výrazně snížit příjem energie a přispět k regulaci tělesné hmotnosti (4).

Vylepšuje cirkulaci

Bramborová šťáva je energetický nápoj, jež ve velkém nabízí i niacin neboli vitamin B3. Ten pomáhá nejen zvyšovat energetickou hladinu, ale také zajišťuje dodávku kyslíku a základních živin do různých orgánů těla. Ovšem pozor, se syrovými bramborami byste to neměli přehánět. Stačí jedna brambora týdně. Pokud ji odšťavníte, lépe ji strávíte v kombinaci se šťávou z dalších plodů.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/, (2) www.citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.1010.8036&rep=rep1&type=pdf, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852835/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat