Chléb pečený s cibulí a bylinkami
Upečte si domácí chleba. Voňavý, cibulový chléb je snadný, rychlý, má křupavou kůrku a chutná výtečně.
-
3h a 0min
2h a 0min příprava
60min vaření
-
717 kJ / 171 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny5g
sacharidy27g
tuky4g
Ingredience na
- 250 g
hladké pšeničné mouky
- 250 g
žitné mouky
- 250 ml
vlažné vody
- 1 lžička
octa
- 1 lžička
cukru
- 1 sáček
sušeného droždí
- 7 g
- 2 lžičky
soli
- 2 ks
cibule
- 0.5 hrnku
nakrájených oblíbených bylinek
- nejlépe dva druhy
- 1 lžíce
slunečnicových semínek
- 1.5 lžíce
másla
- Na posypání
- 1 lžička
kmínu
- Na potření
- 1 ks
rozšlehané vejce
- Na vymazání
- 1 lžíce
tuku
Postup přípravy
- Do vlažné vody nasypte droždí, přidejte cukr, trošku pšeničné mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek.
- Mezitím do mísy prosejte obě mouky se solí a přidejte ocet.
- Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Vzešlý kvásek propracujte s moukou. Můžete ručně nebo pomocí robota.
- Do těsta zapracujte osmaženou, vychladlou cibuli, bylinky, slunečnicová semínka , těsto přikryjte a nechte vykynout na teplém místě.
- Nakynuté těsto ještě propracujte, vytvarujte bochník a dejte ho do vymazané formy, nebo pekáčku.
- Bochník potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Nechte ještě 15 minut stát.
- Pečte 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C a pak na dalších 20 minut zahřejte troubu na 180 °C a chleba dopečte.
TIP:
Pokud nemáte formu na chléb použijte větší formu na chlebíček, nebo vytvarujte bochník a pečte v pekáčku.