Polévka ze sladkých brambor se sýrem
Sladké brambory v chutné úpravě podávané se sýrem. Batáty mají podobnou chuť jako dýně a jsou sladší než brambory.
-
50min
20min příprava
30min vaření
-
285 kJ / 68 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny3g
sacharidy8g
tuky3g
Ingredience na
- 300 g
sladkých brambor
- batátů
- 200 g
mrkve
- 1 ks
cibule
- 1 stroužek
česneku
- 2 špetky
sušeného tymiánu
- 1 lžíce
oleje
- 1 lžíce
másla
- 1.8 l
domácího zeleninového vývaru
- 350 g
tvarohu, sýra cottage nebo gervais
- 1 špetka
soli
- 2 špetky
mletého, bílého pepře
Postup přípravy
- Batáty, cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte: batáty a mrkev na větší kousky, cibuli najemno. Oloupaný česnek nakrájejte na plátky.
- Na oleji s máslem nechte zesklovatět cibuli, přidejte česnek, batáty, mrkev a promíchejte.
- Pomalu přilijte vývar, přidejte sušený tymián a přikryté vařte, až je zelenina měkká, přibližně 20-25 minut.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem, ale ne zcela dohladka.V polévce by měly zůstat malé kousky zeleniny, podle potřeby dochuťte polévku solí a pepřem.
- Před podáváním polévku hustě posypte sýrem.
TIP:
Polévku můžete zjemnit smetanou.