Čokoládový dort
Když má být opravdu čokoládový, jen kakao nestačí. S kvalitní čokoládou se každý kousek jen rozplývá na jazyku.
-
2h a 15min
45min příprava
1h a 30min vaření
-
1390 kJ / 332 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny6g
sacharidy31g
tuky18g
Ingredience na
- K přípravě
- 200 g
tmavé čokolády
- 70% podílem kakaové hmoty
- 200 g
másla
- nakrájeného
- 1 lžíce
instantní kávy
- 170 g
hladké mouky
- 1 lžička
kypřícího prášku do pečiva
- 0.5 lžičky
jedlé sody
- 220 g
přírodního cukru typu muscovado
- nebo klasický pískový
- 25 g
tmavého kakaa holandského typu
- 3 ks
středně velkých vajec
- 75 ml
podmáslí
- Na polevu
- 200 g
tmavé čokolády
- 280 ml
40% smetany ke šlehání
- 2 lžíce
krupicového cukru
- Na vymazání
- 1 lžíce
másla
Postup přípravy
- Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem.
- Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C.
- Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.
- Mezitím prosejte do velké misky mouku, prášek do pečiva, sodu a kakao, přisypte cukr a dobře promíchejte.
- V jiné misce prošlehejte vejce s podmáslím.
- Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká směs.
- Směs nalijte do připravené formy a pečte přibližně 50 minut až 70 minut (záleží na velikosti zvolené formy). Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Pokud povrch tmavne příliš rychle, zakryjte korpus alobalem nebo archem papíru na pečení a dopečte přikrytý.
- Praskliny na povrchu nevadí, zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.
- Vychladlý korpus podélně rozřízněte na dva díly.
- Čokoládu na polevu dejte do misky.
- V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte ji přes čokoládu a vymíchejte dohladka.
- Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem. V chladu vydrží dort vláčný tři až čtyři dny.
TIP:
Cukr Muscovado má jemné hnědé krystalky a výbornou plnou chuť, která ovlivní chuť konečného pokrmu. Díky vyššímu obsahu není úplně sypký.