Prostreno.cz

Čokoládový dort

Když má být opravdu čokoládový, jen kakao nestačí. S kvalitní čokoládou se každý kousek jen rozplývá na jazyku.

Ohodnotit
(8 hlasů)
  • 2h a 15min

    45min příprava

    1h a 30min vaření

  • 1390 kJ / 332 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy31g
tuky18g

Ingredience na

  • K přípravě
  • 200 g tmavé čokolády - 70% podílem kakaové hmoty
  • 200 g másla - nakrájeného
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 170 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 0.5 lžičky jedlé sody
  • 220 g přírodního cukru typu muscovado - nebo klasický pískový
  • 25 g tmavého kakaa holandského typu
  • 3 ks středně velkých vajec
  • 75 ml podmáslí
  • Na polevu
  • 200 g tmavé čokolády
  • 280 ml 40% smetany ke šlehání
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • Na vymazání
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy

  1. Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem.
  2. Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C.
  3. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.
  4. Mezitím prosejte do velké misky mouku, prášek do pečiva, sodu a kakao, přisypte cukr a dobře promíchejte.
  5. V jiné misce prošlehejte vejce s podmáslím.
  6. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká směs.
  7. Směs nalijte do připravené formy a pečte přibližně 50 minut až 70 minut (záleží na velikosti zvolené formy). Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Pokud povrch tmavne příliš rychle, zakryjte korpus alobalem nebo archem papíru na pečení a dopečte přikrytý.
  8. Praskliny na povrchu nevadí, zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.
  9. Vychladlý korpus podélně rozřízněte na dva díly.
  10. Čokoládu na polevu dejte do misky.
  11. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte ji přes čokoládu a vymíchejte dohladka.
  12. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem. V chladu vydrží dort vláčný tři až čtyři dny.

TIP:

Cukr Muscovado má jemné hnědé krystalky a výbornou plnou chuť, která ovlivní chuť konečného pokrmu. Díky vyššímu obsahu není úplně sypký.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Čokoládový dort

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat