Jehněčí na víně
Jehněčí naso nejen na velikonoční stůl.
-
5h a 0min
30min příprava
4h a 30min vaření
-
597 kJ / 142 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny9g
sacharidy1g
tuky11g
Ingredience na
- 1,8-2 kg
jehněčí kýty bez kosti
- 3 lžíce
olivového oleje
- 3 větvičky
oregana
- a lístky ze dvou dalších
- 3 větvičky
rozmarýnu
- a lístky ze dvou dalších
- 3 stroužky
česneku
- nahrubo nasekané
- 600 ml
červeného vína
- 800 g
krájených rajčat
- asi 2 konzervy
- 1 lžíce
krupicového cukru
- 5 špetek
soli
- 5 špetek
čerstvě namletého pepře
Postup přípravy
- Nejdřív si zapněte troubu a předehřejte ji na 200 °C. Maso omyjte a osušte. Do hluboké misky nebo hrnku dejte olivový olej, lístečky oregana i rozmarýnu, česnek, sůl a pepř a to všechno rozmixujte na kaši.
- Maso rozprostřete na prkénku a pěkně a důkladně do něj vetřete olejovou kašičku s kořením. Maso svažte provázkem do úhledného špalíčku, dejte na pekáč a nechte dvacet minut péct v troubě. Pak maso zakryjte poklicí, teplotu snižte na 150 °C a pečte tři hodiny. Občas maso otočte, případně podlijte trochou vody.
- Po třech hodinách vyndejte pekáč z trouby. Maso by už mělo být měkké tak, že se dá krájet lžící nebo vidličkou. Z pekáče odeberte tuk, který se vypekl, přilijte víno, přidejte rajčata, větvičky bylinek a vraťte nepřikrytý pekáč na čtyřicet minut zpátky do trouby.
- Nakonec vyndejte z pekáče maso na prkýnko, zakryjte ho miskou a nechte půl hodiny odpočinout. Omáčku dejte do kastrolu, seberte z povrchu tuk a přiveďte ji k varu. Na mírném ohni a za stálého míchání ji vařte deset až patnáct minut, dokud nezhoustne. Ochuťte cukrem, solí a pepřem. Podávejte s pečenými brambory nebo bramborovou kaší.
TIP:
Další skvělé recepty najdete v Magazínu Albert v kuchyni. Tištěnou verzi Albert magazínu hledejte supermartech a hypermarketech Albert.