Prostreno.cz

Jarní zeleninová polévka s jahelnou zavářkou

Jáhly patří mezi nejméně alergizující potraviny, jsou skvěle stravitelné a bezlepkové. Přitom zásobují tělo důležitými minerálními látkami a vlákninou. Podle čínské medicíny posilují ledviny, slinivku a žaludek. Jsou skvělé pro těhotné i malé děti.

Ohodnotit
(16 hlasů)
  • 45min

    15min příprava

    30min vaření

  • 408 kJ / 97 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny2g
sacharidy10g
tuky5g

Ingredience na

  • 50 g jáhel ABio
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 300 g zeleniny - cibule, mrkev, pórek, brokolice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1 kostka zeleninového bujonu ABio
  • 1 ks zázvoru - 3 cm
  • Na ozdobu
  • 1 hrst divoké jarní bylinky - jitrocel, pampeliškové lístky, květy sedmikrásek

Postup přípravy

  1. Jáhly několikrát propláchněte a nechte okapat na cedníku.
  2. V hlubším hrnci rozpalte olivový olej, přidejte očištěnou zeleninu včetně česneku, nakrájenou na stejné kousky a chvíli opékejte, zelené části pórku přidejte až cca dvě tři minuty před koncem vaření.
  3. Poté k zelenině přidejte jáhly, sůl, kmín a sladkou papriku a ještě chvíli společně opékejte, zalijte jedním a čtvrt litrem vroucí vody, přidejte bujon a zázvor a vařte zhruba deset až dvanáct minut nebo tak, aby jáhly změkly.
  4. Když máte polévku uvařenou, odeberte jí zhruba čtvrtinu včetně zeleniny a jáhel a polévku rozmixujte ponorným mixérem.
  5. Podávejte ozdobené jarními bylinkami – zvlášť efektní jsou sedmikrásky.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Jarní zeleninová polévka s jahelnou zavářkou

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat