Prostreno.cz

Mějte za oknem muškáty jako z katalogu

Muškáty. Dokáží potěšit, ale i stejně tak silně potrápit. Při správné péči však dokážou zdobit okenní parapety od jara až do podzimu. Jak zajistit, aby prospívaly a byly neskutečně dlouho krásné? Připravte si domácí hnojivo s jódem!

Pelargónie, lidově nazývané muškáty, jsou nenáročné rostliny s vysokou odolností vůči chorobám a škůdcům. Jejich pěstování tedy není nikterak složité. Přesto je třeba o ně pečovat s láskou a dodržovat pár jednoduchých pravidel. Chcete i vy muškáty jako z katalogu?

Vyberte vhodné místo

Muškáty jsou původem jihoamerické rostliny, což znamená, že milují slunce. Vyberte jim tedy takové místo, kam většinu dne dopadají sluneční paprsky. Myslete také na to, že muškáty by měly být chráněny před silným deštěm a větrem.

Vydatně zalévejte

Protože se pelargonie rády sluní, potřebují vydatnou zálivku s ohledem na venkovní teplotu. Pokud je velké horko, žádají si vodu každý den, což dají najevo suchou zeminou. Jestliže je však hlína vlhká, počkejte se zaléváním ještě jeden den. (Výjimkou jsou zimní měsíce, kdy postačí zazimované rostliny zalévat jednou za 14 dní.) A jak je to se škůdci?

Rozpoznejte včas běžné nemoci rostliny

Muškáty jsou velmi odolné rostliny, které nemoci a škůdci jen tak nepřekvapí. V některých případech se však můžete setkat s chorobnými projevy rostliny, jenž vás upozorňují na to, že se něco děje.

Pokud najdete na listech rezavé skvrny, jde o houbovou infekci, která vzniká při nesprávné zálivce. V přemokřené půdě se vytvoří ideální prostředí pro šíření houbové infekce. Zejména v období dlouhotrvajících dešťů a sychravého počasí zmírněte zálivku na minimum.

Jestliže jste vypozorovali černé tečky a šedý povlak, rostlina trpí plísňovým onemocněním, které je známé pod názvem plíseň šedá. Muškátům většinou chybí dostatek světla, ale může to být způsobeno i nadměrnou zálivkou. Stačí květináč postavit na slunce, vhodné je i omezení zálivky.

Žloutnutí listů může znamenat nedostatek vody či stárnutí listů. Pokud však rostlina vypadá dobře, bez jiných známek poškození, muškát upozorňuje na to, že mu chybí železo. Nedostatek živin stačí doplnit hnojivem s jeho vyšším obsahem.

Jak na správnou výživu? Tajemství tkví v jodu!

Jod pro rostliny? No ano! Je to stopový prvek, který je potřebný nejen pro člověka. Jod se využívá jako součást mnoha hnojiv, které jsou běžně dostupné v zahrádkářství. Zabezpečuje lepší přísun chlorofylu do listů, díky čemuž jsou bujné a odolné, muškáty díky němu kvetou nepřetržitě. Pokud tedy preferujete domácí hnojiva, tak si zkuste vyrobit i to jodové.

Budete potřebovat 1 litr (nejlépe dešťové) vody a 1 kapku jodu (koupíte v lékárně). Hnojivo používejte jen jednou do měsíce, a to takovým způsobem, že ho aplikujte zálivkou podél vnitřní strany květináče (max. 50 ml při jednom hnojení). Nikdy nezkoušejte použít více jodového hnojiva najednou, nebo hnojit vícekrát, než jednou měsíčně! Mělo by to totiž zcela opačný vliv. Ve větším množství dokáže jód spálit kořeny.

Rozmnožte a vypěstujete si vlastní rostliny

Vzhledem k tomu, že muškátů není nikdy dost, zkuste si je jednoduše rozmnožit. Je to opravdu snadné, stačí jen odstřihnout minimálně dva listy až po dřevnatý stonek a zasadit do čerstvého substrátu. A je to!

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, wwwhowtodoit.co





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat