Prostreno.cz

Důvody, proč máte pořád hlad

Každý den bedlivě sledujete svůj oblíbený pořad o vaření a k tomu si rádi dopřejete dvojku vína? Jestli u toho zapomínáte na příjem vody a chodíte pozdě spát, nedivte se, že jste pořád hladoví!

Máte pocit, že váš žaludek je bezedná jáma a žádné množství potravin ho nezaplní? I když vše nasvědčuje tomu, že ve vaší DNA kolují geny Otesánka, rozumné vysvětlení číhá úplně někde jinde. Třeba v pitném režimu nebo spotřebě alkoholu! Zde jsou překvapiví viníci, proč vám stále kručí v břiše…

Nemáte dostatek spánku

A teď ruku na srdce, kolik hodin denně prospíte? Pokud o doporučovaných osmi nemůže být ani řeč, nedivte se, že byste snědli všechno, co před vámi neuteče. Spánkový deficit totiž neškodí jen tělu, ale dokáže pěkně pobláznit i hormony. Jmenovitě ghrelin, který je zodpovědný za pocit nasycení a leptin, hormon regulující chutě k jídlu. Navíc unavený a „nevyspalý“ mozek zoufale prahne po energii, takže vidina sladkých potravin je mnohem lákavější.

Jste dehydrovaní, až hanba

Když nedbáte na pitný režim a nedopřáváte svému tělu pravidelné dávky vody, část mozku, která dohlíží na chuť k jídlu i žízeň (hypothalamus) je zmatená. V důsledku toho cítíte potřebu jíst, ale ve skutečnosti by vám prospěla spíš pořádná sklenka tekutin. Tady neplatí, že hlad je převlečená žízeň, je to přesně naopak!

Jste konzumenty alkoholu

Ať se vám to líbí, nebo ne, metla lidstva povzbuzuje touhu po jídle a rozhodně ne málo. Prokázaly to závěry americké studie, které odhalily, že i malé množství alkoholu jedince „nutí“ zkonzumovat o sedm procent více potravin. Je pravdou, že útoky na ledničku po dvojce vína s kamarádkou, známe asi všichni!

Stresujete se až moc

Stres samozřejmě neprospívá ničemu a v případě sexy křivek to platí dvojnásob. Když totiž máte vypjaté nervy, dochází k uvolňování adrenalinu a kortizolu. Tyto hormony zvyšují motivaci k zaplnění žaludku a zadupou pocit sytosti do země. To je příčina, proč se po hádce se šéfem uklidňujete sušenkou!

Trávíte příliš mnoho času u televize

Sledujte rádi kulinářské pořady? Tohle hobby vám škodí víc, než si umíte představit. Výsledky nedávné studie publikované v americkém časopise o obezitě odhalily, že při pohledu na pokrmy dostanete hlad, i když ho vlastně nemáte. Zkuste dnes raději naladit dokument o cestování, z něj následky nehrozí!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat