Prostreno.cz

Vedro vás připravuje o energii. Načerpejte ji z těchto druhů koření

Máte po ruce skořici, kmín nebo kajenský pepř? Pokud je vaše odpověď kladná, máte o pomoc z únavové krize postaráno. Tato ochucovadla možná strčí do kapsy kávu i energetické nápoje, na které běžně spoléháte!

Na tropické teploty, které zasáhly Českou republiku, lidé reagují všelijak. Jedni si je pochvalují, protože je to tady „jako u moře“, druzí na ně nadávají s tím, že tohle klimatické peklo člověka připravuje o energii i pracovní produktivitu. Patříte do druhé ze zmíněných kategorií? Pokud vybité baterky běžně „řešíte“ kávou či energetickým nápojem v plechovce, měli byste vědět, že existují i jiné možnosti. V nouzi vám totiž může pomoci i špetka zázračného koření!

Skořice jako voňavý doping

Máte skořici spojenou s pečením sladkého pečiva nebo Vánocemi? No samozřejmě, vždyť něco takového se přímo nabízí. Ovšem pozor, ochucovadlo používané již tisíce let má o hodně širší pole působení, neboť dokáže regulovat hladinu cukru v krvi. Ve výsledku příznivě ovlivňuje energetickou hladinu. Alespoň takový je názor vědců, kteří na základě svých studií rovněž poukazují na to, že skořice zlepšuje vstřebávání živin a potlačuje špatný cholesterol. I tohle je plus, no ne?

Tajnou zbraní je kmín

Málokdo tuší, že když se jeden cítí jako po boji, na nohy ho dokáže postavit i kmín. I on totiž dokáže ovlivnit hladinu cukru v krevním řečišti, takže je lidovými léčiteli často využíván v případě únavy či pocitu vyčerpání. Aby toho nebylo málo, toto koření je rovněž tradičním afrodiziakem a účinným prostředkem na optimalizaci fungování jater. Hodně co mluvit má však i do hubnutí, protože dle závěrů mnoha studií urychluje metabolismus, snižuje hladinu vysokého cholesterolu, detoxikuje organismus a předchází zavodňování.

Ve štychu vás nenechá ani kajenský pepř

O sypké směsi sušených chilli papriček různých odrůd je známo, že přispívá k léčbě bolesti hlavy a díky svému unikátnímu složení tlumí symptomy alergií. Připisuje se jí také schopnost obnovy nefungujícího trávení a podpory kardiovaskulárního zdraví. Je to všechno? Kdepak. Kajenský pepř funguje jako pořádná pálivá vzpruha, protože obsahuje látku zvanou kapsaicin. Tenhle stimulant zvýší nejen metabolické obrátky, ale i vaši skomírající energetickou hladinu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat