Prostreno.cz

Brokolice si dlouhé vaření opravdu nezaslouží

Brokolici, oblíbené jídlo starých Římanů, není nutné představovat. S bešamelem, bramborem a zapečená, nemá chybu. Jak na ni působí tepelná úprava a na co si dát při konzumaci pozor? Nepřipravte se o všechno, co nabízí!

Brokolice pochází z oblasti Středomoří. Jedná se o jednoletou i dvouletou rostlinu, jež je příbuzná květáku. Co se týče konzumace, lze ji jíst syrovou, vařenou nebo dušenou. A právě v tepelné úpravě je „zakopaný pes“. Víte, co jí, a potažmo i vám, nedělá dobře?

Zdravotní přínos brokolice

Brokolice může být konzumována na několik způsobů. Což ono, dokonalá ona je vždycky, nicméně nutriční profily se na základě výběru tepelné „metody“ rozcházejí. Vaření, ohřívání v mikrovlnné troubě, dušení či smažení mění složení živin, zejména se pak redukuje obsah vitaminu C, stejně jako rozpustný protein. Pochopitelně, že to platí i v tomto případě.

Nutno však říct, že syrová nebo vařená brokolice je za všech okolností vynikajícím zdrojem „céčka“. Jen půl šálku (78 gramů) zmíněné vařené zeleniny poskytuje 84 % denního příjmu vitaminu C, což je více než u pomeranče. Brokolice je také bohatým zdrojem minerálů a vlákniny. Co se stane s vaším tělem, pokud si ji budete dopřávat se železnou pravidelností?

Jste to, co jíte?

Jedlá rostlina druhu brukev zelná nabízí silné antioxidanty, což jsou molekuly, které inhibují nebo neutralizují poškození buněk způsobené volnými radikály. Příjem antioxidantů může vést ke snížení zánětu a celkové ochraně zdraví. Brokolice má i vysoké hladiny glukorafaninu, tedy sloučeniny, která se během trávení přeměňuje na silný antioxidant nazývaný sulforafan.

Studie na zvířatech naznačují, že sulforafan může nabízet mnoho přínosů pro zdraví, včetně snížení hladiny cukru v krvi, hladiny cholesterolu, oxidativního stresu a chronického onemocnění. Je však zapotřebí více vědeckých prací, které by odhalily, jakou roli tento antioxidant zastává u lidí.

Ochrana s každou lžící

V každém případě tahle zelená kráska obsahuje měřitelné množství antioxidantů (lutein a zeaxanthin), které skutečně mohou zabránit oxidačnímu stresu a poškození buněk v očích. Nedávná studie dokonce odhalila, že brokolice zvyšuje schopnost detoxikace těla po vystavení karcinogenům a oxidantům, jež se přenášejí potravinami a vzduchem. (Prý je to díky přítomnosti sulforafanu.)

Člen z rodiny brukvovitých je zároveň široce zkoumán pro svou zjevnou schopnost bojovat a dokonce zabraňovat mnoha různým druhům rakoviny a jiných nemocí těla. Nicméně biologická dostupnost (schopnost vstřebat do systému) isothiokyanátů (fytochemická nebo rostlinná chemikálie) z čerstvé brokolice je přibližně třikrát vyšší než u tepelně zpracovaných brokolic. Pokud tedy můžete, brokolici jezte převážně syrovou.

Zdroj: www.healthycooking.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat