Prostreno.cz

Rafinované každodenní snížení příjmu cukrů

Cukr je všudypřítomný a navíc je kvalitně maskovaný i na etiketách potravin. Vesele ho tedy přijímáme a často ani nevíme v jakém množství. Zamyslete se nad tím, co během dne jíte a kde na vás číhá skrytý cukr a jak se mu efektivně vyhýbat.

Kde číhá nejvíce nástrah a jak se závislosti na cukru postupně zbavit.

Vše začíná snídaní

Ráno jsou sice cukry povolené, ale není cukr jako cukr a také záleží na množství. Dejte si pozor na kupované müsli, polotovary v ovesných či jiných kaších. Je to sice rychlá snídaně, kterou rychle něčím zalejete a je hotovo, ale také obsahuje spoustu cukrů a různá ochucovadla, emulgátory atd. Rozhodně se takovýchto snídaní nemusíte hned vzdávat, ale raději důkladněji čtěte složení anebo si připravte domácí müsli, kaši z ovesných vloček s čerstvým ovocem a mnohé další. Možností je opravdu hodně a výsledek stojí za to. Víte přesně, co jíte.

Skryté cukry v nápojích

Zaměřte se také na to, co pijete. Pozor na všechny džusy, ochucené vody, limonády i na kávu, pokud rádi sladíte. Dejte přednost čisté vodě, kterou si můžete ochutit například citronem a mátou či plátky okurky. Udělejte si oblíbený čaj, v kvalitním čaji vám cukr skutečně chybět nebude.

Dresinky

Pozor na kupované dresinky, zálivky a omáčky. Nezapomínejte číst složení, většinou ukrývají zbytečné množství cukrů. Naučte se připravovat zálivky a omáčky doma, receptů najdete nespočet a cukry budete mít pod kontrolou.

Slaďte jinak

Pokud se chystáte na víkend upéct svůj oblíbený dezert, zkuste běžný cukr nahradit jiným sladidlem. Co takhle vyzkoušet v poslední době velmi oblíbenou stévií, kterou lze zakoupit v tabletkách i v tekutém stavu? Případně můžete sladit můžete také medem, který obsahuje více živin a je prospěšný zdraví, ale pozor na kalorickou hodnotu.

Koření, které zmate chuťové pohárky

Naše chuťové pohárky můžete také velmi snadno ošálit. Mezi nejvhodnější koření patří skořice, která dodává pokrmům nasládlou chuť, proto se skvěle hodí do domácích müsli, ovesných kaší i nápojů. Dokonce i káva se skořicí je vynikající i bez přidaného cukru.

Žvýkačky a pravidelné čištění zubů

Pokud si po jídle ihned vyčistíme zuby nebo si vezmete mentolovou žvýkačku, zmátnete tím chuťové pohárky, které vás už nebudou lákat na sladký dezert.

Nepodceňujte spánek

V poslední řadě se zaměřte na to, kolik hodin spíte. Jedinci, kteří spí méně než 7 hodin, mají větší chuť na sladké než ti, kteří si spánku dopřejí dostatek.

Zdroj: názor autora - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat