Prostreno.cz

Varovné signály, že jste se předávkovali antidepresivy

Mnoho lidí si myslí, že když do sebe přijmou nějakou tu tabletku antidepresiv navíc, tak dosáhnou harmonie a uklidnění. Opak je však pravdou. Zvracíte, máte v hlavě zmatek, a navíc se třesete? Volejte pohotovostní službu!

Někteří lidé s depresí berou antidepresiva, která pomáhají tento stav zvládnout. Aby vše probíhalo co možná nejlépe, je důležité užívat dávku, kterou určí lékař, jinak hrozí vedlejší účinky. Jaké?

Předávkování? Možné!

Lékař antidepresiva předepisuje například tehdy, když pacient trpí poruchami nálady, jako je tomu u bipolární poruchy nebo úzkosti. (Antidepresiva regulují signály v mozku, které jsou za náladu zodpovědné. Pohrávají si totiž s mozkovými chemikáliemi, včetně serotoninu, dopaminu a norepinefrinu.) Pokud někdo množství přijímaných léků přežene, může se předávkovat. Jak se něco takového pozná?

Příznaky a symptomy

Mezi mírné dopady předávkování antidepresivy patří nevolnost, zvracení a horečka. Často se také objevují rozšířené zornice a rozmazané vidění, bolest hlavy, ospalost, chaos v hlavě, vysoký krevní tlak či chvění a třes v končetinách. Záleží na tom, kolik antidepresiv pacient spolknul a jaký je to typ. A taky zda pilulky byly smíchány s alkoholem nebo jinými drogami.

V rámci horšího scénáře nastává závažné zrychlení nebo naopak zpomalení srdečního tepu. Přicházejí záchvaty, halucinace, třesy, potíže s dýcháním, srdeční zástava a kóma. To pochopitelně může mít fatální následky. Každopádně je tu ještě jedna věc, o které byste měli vědět.

Problém signalizuje i zvýšená tělesná teplota

Když si někdo vezme příliš mnoho antidepresiv, či je smíchá s jinými léky, obvykle se o slovo přihlásí serotoninový syndrom. Zkrátka a dobře, v těle se nahromadí příliš mnoho této biologicky aktivní látky, což se pozná tak, že dotyčný pociťuje nevolnost, zvrací, má průjem, trpí ztrátou koordinace, neklidem a halucinacemi. Také se mu až příliš rychle pohybují oči. Někdo si stěžuje i na zvýšené pocení.

Vždy je vhodné kontaktovat lékaře a příště se držet doporučených dávek, které není radno brát na lehkou váhu. Množství antidepresiv záleží na mnoha faktorech, jako je tělesná hmotnost, věk a metabolismus. Chyby se trestají.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat