Prostreno.cz

Při konzumaci masa sáhněte radši po tom hovězím

Maso. Je pro vás noční můrou, nebo chuťovkou, která může být připravena na sto různých způsobů? Pojďme si posvítit na jeho nutriční profil i to, jakým způsobem dokáže ovlivnit zdraví. Je toho tolik, co o něm možná nevíte!

Jíst, nebo nejíst maso? To je osobní volba každého z nás. Zatímco někteří by si bez této potraviny svůj jídelníček jen stěží představili, jiní ve vegetariánství vidí smysl života i jakési poslání. Buď jak buď, pořád platí, že konzumace masa, konkrétně tedy hovězího, přináší jisté přínosy. Tedy alespoň podle vědců, kteří poukazují zejména na tyhle…

Převaha nad zánětem i oxidačním stresem

Hovězí maso jakožto třetí nejvyužívanější maso v tuzemských kuchyních představuje poměrně štědrý zdroj L-karnitinu. Co z toho? Tato aminokyselina má pověst spolehlivého spalovače tuku, neboť hraje důležitou roli v metabolismu tuků. Jenže vítaná je i z jiných důvodů. Mírní totiž dopad oxidačního stresu, zatímco zlepšuje kondici kardiovaskulárního systému, tlumí záněty a příznivě ovlivňuje funkce mozku.

Bonus pro svaly a tkáně

Odborníci nás neustále nabádají, abychom příjem bílkovin za žádnou cenu nepodceňovali. Jak moc tohle doporučení berete vážně? Proteiny zachovávají svalovou hmotu i při omezeném energetickém příjmu. Rovněž vykazují ze všech živin jednoznačně nejvyšší sytící schopnost, takže podstatně oddalují pocit hladu. Proto jsou tak často zmiňované v souvislosti s hubnutím. Podílí se také na produkci hormonů, posilují kosti a udržují zdravé tkáně. Zároveň zlepšují imunitní reakce organismu a chrání cévy před poškozením. Odkud je získat? Třeba z hovězího masa, které jimi doslova překypuje.

Minerální bohatství, které nepřijde vniveč

Potřebujete-li navýšit hladinu minerálů, i s tím vám uvedená potravina dokáže pomoci. Obsahuje totiž více než polovinu denní doporučené dávky selenu a zinku. Nouzi však nemá ani o železo, hořčík a fosfor, čímž předchází anémii, reguluje správné funkce ledvin a podporuje štítnou žlázu. Dáte si tedy dnes steak, nebo raději zeleninový salát?

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat