Prostreno.cz

Méně známé účinky lahodného heřmánkového čaje

Vážně člověk ocení heřmánek jen tehdy, když se mu nedaří usnout? Ale kdeže! Už jste s ním zkusili zahnat chronický zánět, menstruační bolesti nebo nevolnost? Dobrý je i na zuby, protože zastavuje krvácení dásní a bojuje proti plaku.

Již celá staletí pramení oblíbenost heřmánku z příjemné kořenité vůně i schopnosti léčit, uklidňovat a zkrášlovat. Starověcí Řekové ho nazývali zemským jablkem, ovšem posvátný byl i pro Římany, Egypťany a Anglosasy. Co všechno tato bylina dokáže, tedy samozřejmě kromě toho, že navozuje spánek? Tohle by měl vědět každý příznivce alternativních postupů!

Spojenec v případě zánětů

Pokud vás často sužují bolesti a ke všemu trpíte permanentní únavou, s největší pravděpodobností si na vás „zasedl“ chronický zánět. Ovšem co kdyby jeho léčba byla tak snadná jako pití heřmánkového čaje? Věřte, nebo ne, není to daleko od pravdy. Poznatky jisté studie publikované v Mezinárodním žurnálu molekulární medicíny sdělují, že složky heřmánku tlumí zánětlivé reakce, což může být velice přínosné třeba při revmatoidní artritidě.

Lahodná prevence rakoviny

Že není uvedená rostlina jen pouhopouhé uspávadlo, to odborníci vědí už dávno. Prostřednictvím mnoha výzkumů totiž zjistili, že má potenciál bojovat s rakovinou. Je to proto, že obsahuje látku zvanou apigenin, která pomáhá likvidovat rakovinné buňky, čímž zastavuje jejich šíření.

Záruka pohodového trávení

Heřmánek je dobrým přítelem, i pokud vás jako blesk z čistého nebe zasáhne pálení žáhy, nevolnost, zvracení, plynatost či jiné potíže s trávením. Vykazuje totiž relaxační účinky nejen na psychiku, ale i na zažívací trakt. Tak na něj v perných chvílích rozhodně nezapomínejte, ve štychu vás určitě nenechá!

Podpora zdravého srdce

Odborníci přísahají i na to, že jmenovaná bylinka přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu, zatímco normalizuje krevní tlak. Je tedy prospěšným medikamentem pro celý kardiovaskulární systém, neboť zabraňuje jeho poškození. Mimochodem, její profil zastavuje také krvácení dásní, přičemž působí jako ochrana před usazováním zubního plaku a tišší menstruační bolesti. Pro kompletní výčet pozitiv je třeba zmínit, že posiluje imunitní systém, vyživuje pokožku i vlasy a urychluje hojení.

Zdroj: www.herbalslife.com, www.firstaid.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat